Svårt hantera förpackat livsmedelsavfall

Pressmeddelande JTI 060403

Av utgången vaniljkräm och osåld leverpastej kan man göra biogas, men hur man ska separera livsmedlen från förpackningen, när det rör sig om femtio pallar från en butik eller grossist? Detta utreds i ett projekt där JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik deltar.

Projektet handlar om att uppskatta mängderna förpackat livsmedelsavfall från svenska livsmedelsindustrier, grossister och butiker och utreda vilka möjligheter som finns för att ta hand om och behandla avfallet. I projektet deltar även SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik.

Separation av förpackat livsmedelsavfall är ett relativt nytt problem i Europa och de flesta leverantörer av utrustning inom området finns i Tyskland. I Sverige använder renhållningsbolagen olika metoder för att separera livsmedel från förpackningarna. Vanligast är att tömma förpackningar med skruvpress, som i Linköping, Eslöv och Helsingborg. Förpackningen matas då in i en tratt och pressas i en skruvpress mot ett fjäderbelastat motstånd. Den utpressade vätskan rinner ut genom en sil och skickas till rötning för biogastillverkning.

Skruvpressar passar alla typer av papper och plast, men fungerar sämre på glas och plåt. Renhållningsbolaget i Eskilstuna tar snart i bruk en anläggning från Danmark som uppges ha fungerat för de flesta livsmedels- och förpackningstyper.

Vissa förpackningar, som plastade kartongskivor med lax, är svåra att skilja från förpackningen. Enklast är då att strimla alltihop, kompostera och sedan sikta slutprodukten.

-Det kommer att behövas ytterligare teknikutveckling om återvinning av förpackat livsmedelsavfall ska kunna öka och ske resurseffektivt, säger Åke Nordberg, FoU-ledare vid JTI.

Den mängd förpackat livsmedelsavfall som behandlas genom rötning eller kompostering är totalt cirka 13 000 ton i år, och planeras öka till ca 30 000 ton per år om ett par år. Sveriges livsmedelsindustrier och butiker beräknas tillsammans generera minst 70 000 ton förpackat livsmedelsavfall per år.

Projektet har finansierats av Svensk Dagligvaruhandel och RVF.