Lantmännen och GMO
Pressmeddelande Lantmännen 060407
Det har cirkulerat felaktiga uppgifter i pressen om att Lantmännen skulle ha fattat beslut om att upphöra med import av genmodifierad soja till foderframställning.
För klarhetens skull vill Lantmännen redogöra för sitt förhållningssätt i GMO-frågan:
Koncernens livsmedelsföretag avstår helt från användning av genmodifierade ingredienser av hänsyn till den tveksamhet som råder i konsumentledet.
Inom Lantmännen Lantbruk har en viss import skett av GMO- råvara för foder, detta som svar på ett uttryckligt önskemål från ett mindre antal kunder. Lantmännen Lantbruk kommer att fortsätta importera och tillhandahålla sådan sojaråvara i mån av efterfrågan. Avsättningen är dock låg.
Det forsknings- och utvecklingsarbete som pågår inom Svalöf Weibull, och där användning av genteknik ingår, sker helt inom ramen för EUs regelverk.
- Som en av Sveriges största livsmedelskoncerner tar vi slutkonsumentens osäkerhet i GMO-frågan på stort allvar. Vi tror att gentekniken kan bli en positiv kraft. Vi tillämpar dock försiktighetsprincipen och vi respekterar den takt i vilken konsumenterna accepterar tekniken. För all användning vill vi se tydliga regelverk som inte lämnar konsumenter och användare i tvivel om innehåll och ursprung, säger Birgitta Johansson-Hedberg.