Lantmännen Analycen startar BSE-tester
Pressmeddelande Lantmännen 20060411  
 
Ett nytt beslut från EU innebär att Sverige från och med i sommar måste BSE-testa cirka 180 000 djur årligen. Detta efter att Sverige fick sitt första fall av sjukdomen som i folkmun kallas för galna ko-sjukan. Nu dimensionerar Lantmännen Analycen för att ta hand om denna utvidgade BSE-testning.
 
Nyligen fick Sverige sitt första fall av BSE. Som följd av detta beslutade EU att Sverige måste utvidga sin BSE - kontroll till samma nivå som övriga medlemsländer. Detta innebär att cirka 180 000 djur årligen måste kontrolleras från och med mitten av juni 2006.
 
Lantmännen Analycen startar nu BSE-analyser i Sverige och dimensionerar då för att kunna ta hand om hela Sveriges behov av dessa tester. Ett speciellt säkerhetslaboratorium inreds och personal kommer att behöver arbeta dygnet runt för att klara av de behov på snabba svarstider som finns från slakterierna.  
 
Genom en tidigare rekrytering av en auktoritet på området finns inom Analycen-gruppen erfarenhet och kompetens från den danska BSE-kontrollen, säger Charlotta Engdahl Axelsson, FoU- chef Lantmännen Analycen
 
Det testsystem som Lantmännen Analycen har valt är ett system från bioteknikföretaget Enfer Scientific Ltd. Enfers system är mycket välrenommerat och används bland annat av stora slakterier i Danmark med gott resultat. Enfer har världens största BSE-laboratorium på Irland. Där utförs cirka 7 000 tester per dygn. För Sveriges del blir motsvarande siffra drygt 700 analyser per slaktdag, säger Charlotta Engdahl Axelsson.