Nya grisregler i L100
Pressmeddelande Djurskyddsmyndigheten 060523

Djurskyddsmyndigheten skickar idag i väg nya regler för hållande och skötsel av grisar för granskning av EG-kommissionen. De nya reglerna har utarbetats efter samråd med företrädare för djurhälsovården och lantbruksnäringen.
I februari i år skickade Djurskyddsmyndigheten ut förslag på nya föreskrifter för grishållning på remiss. Remissvaren har sedan bearbetats och lett fram till att vissa ändringar nu gjorts i förhållande till remissförslaget, bland annat på grund av preliminära resultat från den pågående studie av grisningsboxar som genomförs av PIG (Praktiskt inriktade grisförsök). Innan den nya författningen kan beslutas och träda i kraft måste den granskas av EG-kommissionen. Detta tar ca tre månader vilket innebär att de nya reglerna tidigast kan börja gälla 1 september i år.
De viktigaste förändringarna
Den regel som kritiserats mest är den så kallade tvåmeterscirkeln i grisningsboxen. Sedan kravet infördes av Jordbruksverket 2003 har många ifrågasatt såväl djurskyddsnyttan som den vetenskapliga grunden för detta utrymmeskrav. Djurskyddsmyndigheten har funnit att detta krav kan utgå utan att djurskyddet försämras.
Tillgången på strö är en fråga av central betydelse för grisens välfärd. Därför föreslås särskilda föreskrifter och allmänna råd som tydliggör vilka funktioner och egenskaper strömedlet ska ha. En av de ändringar som gjorts efter remissrundan syftar främst till att säkerställa den nyfödda grisens komfort på liggplatsen under dess första levnadsvecka. Detta är särskilt viktigt eftersom nyfödda smågrisar är känsliga för skador på klövar och hud.
Till skillnad från de flesta andra grisar i Europa och världen, hålls den svenska grisen lösgående under hela sin livstid. Detta är något av det allra viktigaste för grisens välfärd. Föreskrifterna skrivs nu om för att ge en ökad tydlighet i att suggor och gyltor ska hållas lösgående och att någon fixering inte ska förekomma.
En annan fråga som diskuterats mycket är hur liggytan i en grisningsbox ska se ut för att skapa en bättre hygien och närmiljö för grisarna. Detta är viktigt inte minst ur djurhälsosynpunkt men också av arbetsmiljöskäl. Enligt remissförslaget skulle det bli tillåtet att förse en kvadratmeter av liggytan med ett urindränerande golv som har en högsta andel öppning på 35 procent. Nu ändras föreskriften så att upp till 50 procent öppningsandel medges på en kvadratmeter av liggytan.
- De här nya grisreglerna har tagit fasta på att höja grisarnas välfärdsnivå samtidigt som branschens produktionsvillkor förbättras. Vi tror att de nya reglerna kommer att öka intresset för nya investeringar i branschen. Grisbranschen har sedan en tid tillbaka avvaktat med att investera men verkar nu ligga i startgroparna, säger Gunnar  Palmqvist, byggnadsingenjör på Djurskyddsmyndigheten.
Dnr: 2006-0351

Remissen till nya L 100

Djurskyddsmyndighetens konsekvensanalys

Nuvarande L 100, som jämförelse