Omlöp kan få stora, dyra konsekvenser. Suggan, inte du, ska styra semineringen!
Artikel i GRIS nr 3 2006

Omlöp! Vad är ett omlöp och vad kostar det och vilka konsekvenser kan det få för produktionen? Ett omlöp är ju inte bara en förlorad dräktighet, utan kan även medföra en irriterande platsbrist om det blir för många suggor som löper om. I en besättning kan man normalt klara av ett par omlöp platsmässigt. Men spårar det ur, så det blir många, så kan man få problem med var man ska placera dom här suggorna.
Många gånger blir man tvungen att blanda dessa suggor med andra djur, med slagsmål och en hög stressfaktor och med fler tappade dräktigheter som följd. Då är man plötsligt inne i en ond cirkel, som är svår att bryta.
Jag tänker närmast på det vanliga problemet, att om man har en låg procent omlöp eller en sugga som inte visar brunst efter avvänjningen. Då kan man i bästa fall låta dom byta grupp om det nu stämmer i flödet. Men stämmer det inte in eller man inte har plats till dom i betäckningsavdelningen, så brukar dom följa med gruppen in till dräktighetsavdelningen eller var man sätter dom någonstans. I bästa fall så är dom då betäckta 3 veckor efter och är dräktiga, men när den gruppen dom skulle tillhöra ska in till grisning, då står dom utan plats.
Man har kanske några småboxar man kan sätta dom i utan att blanda dom med andra, då har det ju löst sig. Men har man inte dessa boxar eller man har för många omlöp, då blir det platsbrist.

En katastrof
Låter man detta gå för långt så är det inget problem längre utan en katastrof. Tro mig jag har sett det! Och detta är ju inte bara ett problem för produktionen, utan det kostar även en del. Kan man hålla nere omlöpen på en låg nivå så är det i dom flesta fall hanterbart ekonomiskt. Men är det för många omlöp så man börjar få tomma boxar i bb, då börjar det kosta mycket pengar. Det vet ju ni lika bra som jag att det är dom pengarna som ni lever på. (Om det nu går att leva på smågrisproduktion?)
Håll koll på dräktigheten! Låt det inte gå för långt med många omlöp, för gör man inte något åt det så brukar det spåra ut! Jag vill inte sätta några siffror på vad ett omlöp kostar, för det finns så många sätt att räkna på. (Lika många som det finns producenter!).
Vad kan man då acceptera i omlöpsprocent och inte? Nu ska man inte titta bara på vad man har i omlöpsprocent, utan även vad man har för grisningsprocent. Slaktar man en sugga som löper om, utan att man betäcker om henne, så kommer hon inte med i statistiken, men hon bidrar med en sämre grisningsprocent.

Under 6 % i omlöp och över 91 % i dräktighet
Lura statistiken kan man göra, men det är fruktansvärt dumt, för man lurar bara sig själv. Våra dataprogram är först och främst till för oss själva och inte för att visa att vi är bättre än grannen.
Nu kom jag ifrån min egen fråga, men det var, vad man kan acceptera och inte. Man ska sträva efter att komma under 6 % i omlöp och hamna på över 91 % i dräktighet. Detta är inget överdrivet resultat, utan fullt möjligt att uppnå för dom flesta. Gör man inte detta så ska man kolla upp vad det är för fel.
Jag har varit med och seminerat upp ca 200 suggor i månaden och det verkar som det kommer till att bli fler. I dom besättningar som jag i princip är klara med och börjar släppa som konsult, har vi lyckats att få ner omlöpen till mellan 2 till 5 %. Detta med en dräktighet på 93 till 94 % vilket är bra. Därför anser jag att detta är rimligt att sträva efter 2 till 5 %, för det är ju fullt möjligt.

Vilka fel görs?
Vad görs det då för fel? Jag ska ju egentligen inte sitta här och skriva om vad du gör för fel, för då får jag ju inga jobb. Men ok, jag får hoppas att det finns något svårlöst fall över till mig!
Det generella felet hos dom flesta är att det ska gå undan med semineringarna, så det blir färdigt någon gång. Det andra generella felet är att man tror att den här suggan som har fått 2 doser ska vara färdig. Men suggor är inga maskiner!
Jag har sett att den sämste seminören är i de flesta fallen besättningsägaren själv. Det blir inte bra att seminera och prata i mobiltelefonen samtidigt och kanske springa ifrån och kolla ditt och datt efter varannan sugga. Det blir inte bara en stress för dig som utför detta viktiga jobb, utan det blir även en stress för djuren. Har man bråttom för att man ska ut och göra något annat så blir det kattskit av både brunstpassningen och semineringen.

Arbeta med – inte mot djuren
Det är suggorna som får bestämma hur lång tid och i vilken takt semineringen ska ske. Jag vet ju när jag har varit, och är ute, och seminerar. Då ser jag på blicken på den som ska betala att den individen tycker att det tar för lång tid. Vi lägger kanske i snitt ca 2 - 3 timmar mer per omgång, beroende på hur många det är i gruppen än vad dom har gjort innan. Men jag märker ju att när omlöpningsprocenten går ner och dräktigheten ökar, då är detta problemet ur världen.
Alltså, låt semineringen få ta den tid som behövs, och framförallt, låt djuren få bestämma takten. Nu finns det även inom detta jobb viss rim och reson. Det går ju inte att stå och somna. Utgå från grundreglerna: Undvik stress, bra halm, god hygien, så bra hull som möjligt på suggorna, men ej feta. Utför en bra seminhantering och ha en bra seminförvaring. Därtill kan man gärna lägga till, ha en bra dokumentation och framförallt att du vet vad du gör.
Hur man gör, vad man gör, när man gör, om man seminerar i ätbåset eller inte har ingen betydelse, bara det blir bra. Och framför allt, fungerar det inte så ändra på vad du gör tills det fungerar!

Ha koll på hälsan
Har du en betäcknings- och brunstkontrollrutin som har fungerat bra tidigare, som plötsligt börjar fungera dåligt, så kolla så det inte ligger något hälsomässigt bakom. Kanske smittsamma livmodersinflammationer eller dylikt som måste åtgärdas.
Hoppas att detta inte blev för mycket information, men jag har sparat några äss i rockärmen för säkerhets skull:
• Tänk på att betäckningen är motorn i din produktion. Häller oljan oljan fel, så blir det haveri!
• Vill du ha hjälp med att förbättra din produktion? Det kvittar vad du har för problem stora som små: Tveka inte, ring mig och hör vad jag kan hjälpa dig med.
Conny Larsson
PigEk Konsult
pigek.konsult@home.se