Kravet på hög kapacitet ökar starkt i gårdarnas spannmålsanläggningar
Artikel i GRIS nr 2 2006

Vid utlastning av spannmål från gården bör man sträva efter att en lastbil med släp som lastar över 30 ton, ska kunna lastas inom en halvtimma. Annars blir transporterna dyrare och chaufförernas dagsprogram förrycks. Lantbrukarna vill av många skäl ha hög kapacitet i sina spannmålsanläggningar, så inte arbetet med inlagring och utlastning tar för lång tid.
Rotage Agri AB, Kvänum, som ingår i Sveaverken, har många bra produkter för hantering av spannmål, foder, träpellets, o dyl. Produkterna har hög kapacitet så att företag som väljer Rotage-utrustning får hög effektivitet i sina anläggningar. Skruvar finns för kapaciteter upp till 80 ton per timme.
Just så hög kapacitet är i dagens stressade situation en nödvändighet på många gårdar. En lastbil med släp som lastar ca 30 ton kan därför få ett lass spannmål lastat på runt halvtimmen.
-Effektiviteten har blivit alltmer betydelsefull med åren, säger Lars-Erik Johansson, Rotage Agri. Investringsmässigt är det liten skillnad i pris på en stor eller liten skruv. Där gäller alltså täcka in eventuella framtida krav. Det blir billigast i längden.
Med dagens effektiva skördetröskor, som har stor kapacitet, är det även betydelsefullt att spannmålstransporterna mellan tröska och lagringsanläggning eller tork inte försenas av dåliga mottagningsförhållanden. Det är ju inte alla dagar under hösten som vädret är det bästa. Då gäller det att ha bra effektivitet på alla områden. Oavsett om spannmålspartiet är Sigillodlat eller ska användas till foder, är det viktigt med snabbt omhändertagade av partiet för bibehålla bra kvalitet.

Lång erfarenhet
Rotage Agri finns utanför Kvänum, på en gård, och verksamheten finns i en ombyggd ladugård. Företaget har sju personer och hade en omsättning på 22 miljoner senaste räkenskapsåret. Omsättningen var ca 16 miljoner när Sveaverken köpte företaget år 2000 och omsättningen fortsätter öka.
-En anledning till att företaget expanderat bra är att vi kunnat utveckla och anpassa effektiv utrustning för produkthanteringen ute på gårdarna och produktionsplatserna. Alla skruvar är tillverkade här i Sverige, vid Sveaverken, och vi har olika utföranden hos produkterna beroende på om utrustningen ska användas till spannmål, mjöl eller pellets.
En del plåtarbeten sker på Rotage AB liksom stativ till de plastsilor som står utomhus. Under den tid företaget funnits, det startades i slutet av 1970-talet, har tillverkningen i huvudsak varit skruvtransportörer. Lång erfarenhet borgar för att de är anpassade till behovet inom branschen.
Utöver skruvutrustning marknadsför Rotage Agri även olika silor. Det är både fodersilor av plast för utomhusbruk, plåtsilor, samt duksilor för placering inomhus. Duksilon tillverkas av Helly Hansen.

Säljer President och Nirvana
Rotage Agri är numera importör i Sverige för President hammarkvarnar. De finns i sju modeller. Kapaciteten är upp till 5 000 kg per timme. Sållstorleken i kvarnen bestämmer användningsområdet. Krossar finns också och är den svensktillverkade Nirvana. Nirvana kan krossa upp till 1 500 kg spannmål per timme.
Rotage Agri säljer också reservdelar till Skiold foderskruvar. Reservdelar kan skickas samma dag från företaget om beställningen kommer in tidigt på dagen och delarna finns i reservlagret. Dead line är 14,30.
Rotage samarbetar med olika företag i branschen, såsom olika maskinfirmor, Tornum i Kvänum, Lantmännen och Fellesköpet i Norge, m fl. Dessutom lite export till Finland och Tyskland.
Nils Andersson

Läs PDF