Swedish Meats halvårsrapport januari-juni 2006:
Starkt andra kvartal - klart bättre än föregående år  
Pressmeddelande Swedish Meats 060714
 
Resultatet för andra kvartalet visar på en stark resultatutveckling, både jämfört med första kvartalet och föregående år. Rörelseresultatet uppgår för andra kvartalet till 17 MSEK (–4), d.v.s. 21 MSEK bättre än föregående år. Ackumulerat rörelseresultat för årets första sex månader är 0 MSEK (–38 ).  
- Det är väldig positivt att vi efter den säsongmässigt svaga inledningen gör en så stark återhämtning i andra kvartalet. Vi ser att våra tuffa besparingsprogram och omorganisationen i våras ger utväxling. Detta ihop med att vi nu också kan effektivisera vår verksamhet tillsammans med SLP Pärsons kommer att förstärka vårt resultat ytterligare under resten av året, säger Åke Modig, Koncernchef, Swedish Meats.  
Swedish Meats behåller sina andelar på slaktmarknaden. Slaktvolymen var dock vikande under de första 6 månaderna (-5% för gris och -4% för nöt). Indikatorer avseende griproduktionen visar samtidigt att vi kommer se en tillväxt under andra halvåret 2007.
För en månad sedan avslutades prisförhandlingar med våra största kunder. De visade förståelse för vårt behov av prishöjningar inom charksortimentet efter flera år av prissänkningar. Det ökar vår förmåga att stärka avräkningspriset framöver, vilket är ytterst viktigt för att skapa tillväxt och tilltro inom svensk primärproduktion. Dessutom ser vi en positiv försäljningsutveckling av vårt charksortiment jämfört med föregående år.
Under perioden har Swedish Meats också lagt om sina lån och tryggat koncernens finansiering med en bättre balans mellan långa och korta åtaganden.
- Sammantaget upplever jag att vi har sett ett trendbrott och att vi kan koncentrera oss mer på att utveckla våra affärer långsiktig. Som väl känt håller vi just nu på att genomgå en ”partnerprocess” där flera internationella aktörer har visat intresse för ett långsiktigt samarbete med Swedish Meats, förklarar Åke Modig. Huvudskälet till detta är att vi vill undvika att Swedish Meats ska låsas in på den svenska marknaden med endast några få kunder. Målsättningen är att partnerskapsprocessen ska avslutas innan årets slut.
  
SLP Pärsons förvärv genomfört
Förvärvet av SLP Pärsons har genomförts efter att Konkurrensverket meddelat att man lämnade ärendet utan åtgärd. Det ger oss stora möjligheter att ta hem flera synergivinster framöver. Samtidigt visar Pärsons tunna skivor på en stark tillväxt i en ny förpackning, ”plånboken”, i både Sverige och Danmark. Man har därför beslutat att investera 16 MSEK i nya förpackningslinjer för att kunna möta efterfrågan.
  
Framgångar för Scan
I slutet av juni utsågs Scan till årets färskvaruleverantör av VI-handlarna. I motiveringen sades det bl. a. ”…De arbetar sig möra med att vidareutveckla sina produkter i flera kategorier och kommer ofta med innovativa idéer…”
Scan, Arla Foods, och Lantmännen Kronfågel inleder ett långsiktigt samarbete som har syftet att inspirera till nyttig och rolig vardagsmatlagning. Efter sommaren presenteras en gemensam kampanj och under hösten kommer resultatet av samarbetet att synas i butikerna och förhoppningsvis kring matborden. Samarbetet kommer att fortgå under 2007.
Scan är svenska folkets huvudleverantör av grillprodukter. För många är det ett likhetstecken mellan Scan, grill och fest. I år introducerades sex nya produkter inom konceptet Scan Grilla och försäljningen slår alla tidigare rekord.  
 
Skånekötts anläggning i Skurup läggs ned  
Den 3 juli meddelades att produktionsverksamheten i Skurup läggs ned och samordnas med Swedish Meats koncernen. Integreringen av verksamheten beräknas vara slutförd i november. 75 tjänster vid anläggningen i Skurup kommer att beröras. Nedläggningen är ett led i den fortlöpande strukturförändringen som pågår inom kött- och charkbranschen.
– Vi upplever fortsatt en oerhört tuff marginalpress med ökade råvarupriser och kundkrav. Det är därför viktigt att vi snabbt genomför de effektiviseringar som vi tidigare påtalat måste ske, underströk Åke Modig i samband med att beslutet offentliggjordes.
  
Miljö- och etikredovisning publicerad
Det är det sjunde året koncernen redovisar utvecklingen av etik- och miljöarbetet, vilken blivit ett riktmärke inom branschen. Etik- och miljöredovisningen avseende 2005 visar på kontinuerliga förbättringar inom alla huvudområden jämfört med tidigare år. Detta är en prestation i sig eftersom företaget genomgått omfattande personalnedskärningar och organisationsförändringar under senaste året. Rapporten finns att tillgå i sin helhet på www.swedishmeats.com
  
Jubileum för Sveriges mest betydelsefulla pris för djuromsorg
I samband med Swedish Meats stämma delade årets Guldtackor ut till grisproducenterna Lena och Ingemar Persson från Lapserum, Gamleby och Forskaren Charlotte Hallén Sandgren, Svenska Djurhälsovården, Kalmar. Förutom äran tilldelades pristagarna 30 000 kronor vardera.
 
Halvårsrapporten kan läsas i sin helhet på www.swedishmeats.com <http://www.swedishmeats.com>