Ändringar i djurskyddslagen
Pressmeddelande Djurskyddsmyndigheten 060728

Den 1 juli 2006 trädde flera förändringar i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen i kraft. De flesta förändringarna görs för att anpassa den svenska lagstiftningen till EU:s nya kontrollförordning. Bland annat ersätts uttrycket ”tillsyn” av uttrycket ”kontroll”.
Sedan flera år tillbaka har det inom Europeiska unionen pågått ett arbete med att skapa förordningar inom livsmedels-, foder-, djurhälso- och djurskyddsområdena. De förordningar som berör djurskyddet är förordning (EG) 882/2004 (kontrollförordningen) och förordning (EG) 854/2004 angående särskilda kontrollregler för livsmedel av animaliskt ursprung. Båda förordningarna började gälla den första januari 2006. Det är framförallt Kontrollförordningen - (EG) 882/2004 - som gör att Sverige måste ändra i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen.

Tillsyn blir kontroll
I djurskyddslagen har riksdagen beslutat att uttrycket ”tillsyn” ska ersätts av uttrycket ”kontroll”. Därmed blir alla tillsynsmyndigheter istället kontrollmyndigheter. Kontrollmyndigheterna ska även kontrollera om EG-bestämmelser och EG-beslut följs och verka för att överträdelser av djurskyddsbestämmelser beivras. Brott mot EG:s djurskyddsbestämmelser straffbeläggs med böter eller fängelse i högst två år.

Samrådsgrupper
Det finns flera EG-bestämmelser som säger att vissa uppgifter ska utföras av en ”behörig myndighet”. Genom att ändra i djurskyddsförordningen har regeringen beslutat att Djurskyddsmyndigheten blir Sveriges behöriga myndighet för djurskyddsuppgifter. Den offentliga kontrollen av djurskyddsreglerna ska dock även fortsättningsvis utföras av kommunen och länsstyrelsen. Ansvarsfördelning mellan Djurskyddsmyndigheten, länsstyrelsen och kommunen påverkas därmed bara marginellt. En nyhet är att länsstyrelsen och kommunen nu åläggs att samråda med varandra i en gemensam samordningsgrupp.
Ändringarna i djurskyddsförordningen innebär också att vissa delar av de nya EG-reglerna ska gälla för alla djurslag och inte bara djur som hålls för livsmedelsproduktion och att zoobutikers lokaler inte längre behöver godkännas särskilt. För zoobutikerna räcker det i fortsättningen med ett tillstånd för verksamhet enligt 16 § djurskyddslagen. Förändringarna innebär också att många av paragraferna i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen får nya nummer och att djurskyddsförordning trycks om helt.