Samverkan med åklagare om hur livsmedelsbrott hanteras
Pressmeddelande Livsmedelsverket 060728

Brott mot livsmedelslagstiftningen måste hanteras bättre. Därför etablerar nu Livsmedelsverket en närmare kontakt med åklagarväsendet. Livsmedelsverket kommer att ta fram en vägledning för kontrollmyndigheter om hur åtalsanmälningar kan utformas.
- Fler brott kunde skulle kunna anmälas och anmälningarna bör vara tydligare och fullständiga, säger Leo Jager, jurist vid Livsmedelsverket.
Kontrollmyndigheterna på livsmedelsområdet, alltså Livsmedelsverket och kommunerna, upplever att livsmedelsbrotten inte får tillräcklig uppmärksamhet och prioritet hos polis, åklagare och domstol.

Utvecklingscentra
Inom åklagarväsendet finns fyra utvecklingscentra, UC, som bland annat ansvarar för utveckling, samordning och utbildning inom olika delar av lagstiftningen. Det UC som ansvarar för livsmedelslagstiftningen är för närvarande Stockholm men ansvaret flyttas nu till Malmö.

Fokus kring hygieniska risker
Vid ett par tillfällen har representanter från Livsmedelsverket och UC i Stockholm diskuterat problem och förbättringsmöjligheter. Fokus har legat på varför det är viktigt att brott mot livsmedelslagstiftningen beivras och vilka hygieniska risker olaglig eller dålig hantering av livsmedel innebär.

Bristande förståelse för syftet
- Det finns flera exempel på att åklagare har avskrivit anmälningar som Livsmedelsverket anser skulle ha varit förtjänta av förundersökning och åtal, säger Leo Jager. Förklaringen kan i sådana fall vara bristande kunskap eller förståelse för lagstiftningens syften och innehåll.

Utbildningsdag
I slutet av maj i år arrangerade Livsmedelsverket tillsammans med UC i Stockholm en utbildningsdag med särskilt utpekade kontaktåklagare för livsmedelsärenden. Det fanns en stor samsyn i många frågor, bland annat:
* Anmälningar om livsmedelsbrott av kontrollmyndigheter bör bli mer fullständiga och tydligare beskriva riskerna med den anmälda överträdelsen.
* Livsmedelsverket ska ta fram en vägledning för åtalsanmälan i samarbete med UC och kontaktåklagare.
* Kontrollmyndigheterna bör anmäla fler brott till åklagarmyndigheten än i dag.
* Kontrollmyndigheterna bör oftare än i dag begära överprövning hos högre åklagare om en åklagare har skrivit av en anmälan utan skäl som kan godtas av kontrollmyndigheten.
* Livsmedelsärendena skulle troligen både kunna få mer uppmärksamhet och en mer kvalificerad behandling hos åklagarväsendet om ärendena koncentrerades till färre åklagarkamrar och färre åklagare. UC kommer att arbeta för detta.
* Det är viktigt med en tydlig återkoppling från åklagaren till anmälande myndighet.

Fortsatt samarbete
Livsmedelsverket och åklagarna kom vid utbildningsdagen överens om att fortsätta samarbetet med bland annat nätverksbildning, utbildning, praxisdiskussioner och utarbetande av rutiner och att sprida våra erfarenheter till de kommunala kontrollmyndigheterna.
- Åklagarna deltar också gärna i de länsmöten som kontrollmyndigheterna på livsmedelsområdet arrangerar, säger Leo Jager.