Ekologiska grisar får hyddor på hjul
Pressmeddelande JTI 060801

När man säljer griskött från ekologiskt uppfödda grisar, är ett viktigt argument för priset att grisarna har tillbringat viss tid utomhus i frihet. Men det skulle behövas ett enkelt system för att flytta runt grisarna, så att skadlig punktbelastning från grisarnas gödsel kan motverkas. Forskare vid JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik och HS Kristianstad ska undersöka om mobila grishyddor kan vara en lösning.
Varje flyttbar hydda ska byggas för 30 grisar. Hyddorna byggs på en ram med tre hjul så att de ska kunna flyttas i mycket låg fart. Bakom hyddan finns en inhägnad som samtidigt flyttas med. Detta innebär att grisarna får nytt bete när hus och inhägnad flyttas och att djurens gödsel hamnar direkt på marken.
Man kommer att pröva olika sätt att flytta hyddorna på, bland annat med en vinsch som kan drivas av en traktor, en terränghjuling eller en liten elmotor ansluten till ett batteri som laddas av solceller.
I ekologisk grisuppfödning brukar man antingen använda system med hyddor, fodertråg och vatten till grisar som stängs inne med elstängsel, eller system med permanenta stall och rasthagar utanför huset. Båda dessa system har väldokumenterade svagheter. Hyddsystemet är till exempel arbetskrävande och båda systemen kan ge problem med punktbelastningar med växtnäring på grund av grisarnas gödsling.
- Det krävs ett nytänkande på området om den ekologiska grisproduktionen ska kunna expandera, säger Eva Salomon, forskare vid JTI.
Hon har tillsammans med Hushållningssällskapet i Kristianstad och en grisbonde utvecklat en prototyp till mobila grishyddor, som i sommar testas med en grupp om 24 grisar i Skåne. Projektet ska pågå fram till och med 2008, och finansieras av Jordbruksverket.