Alla fynd av salmonella i livsmedel är nu anmälningspliktiga
Pressmeddelande Livsmedelsverket 060802

Livsmedelsföretagen ska anmäla alla fynd av salmonella i livsmedel i egenkontrollen till kontrollmyndigheten. Detta enligt 37 § i den nya livsmedelsförordningen (SFS 2006:813) som trädde i kraft den 1 juli.
- Anmälningsplikten har alltså utökats till att gälla även vegetabilier, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket. Tidigare var det bara fynd av Salmonella i animalieprodukter som var anmälningspliktiga.
Företag som står under kommunal kontroll anmäler till den kommunala nämnden medan företag under kontroll av Livsmedelsverket anmäler till Livsmedelsverket.
Det är den ökande förekomsten av salmonellasmittade vegetabilier, till exempel i groddar, sallader och kryddor som föranlett den utökade anmälningsplikten.
- Skall vi ha förutsättningar för effektiv smittspårning och för meningsfulla förebyggande insatser är det av stor vikt att vi får denna information, säger Lars Plym Forshell.
- Vi kan inte längre bara fokusera på animaliska produkter i våra insatser för att minska salmonellainfektionerna. Då missar vi alldeles för mycket.