Swedish Meats expanderar med
förpackningsanläggning i Polen
Pressmeddelande Swedish Meat 060803

Swedish Meats expanderar till Polen och öppnar i augusti en förpackningsanläggning för svensk bacon i Swinoutcije vid Östersjökusten. Expansionen innebär bland annat kostnadsbesparingar men betyder också att Swedish Meats tar ett steg ut på en internationell marknad.
Råvaran kommer även i fortsättningen ha Sverige som ursprungsland men vara märkt med hänvisning till var den skivats och förpackats.
Swedish Meats har tills nu skivat och förpackat svenskt bacon vid en anläggning i södra Sverige, men kan med etableringen av Swedish Meats anläggning Polen både spara pengar och stärka den långsiktiga konkurrenskraften för svenska köttprodukter. Investeringen för förpackningsanläggningen ligger i storleksordningen 18 miljoner kronor.
–Långsiktigt innebär expansionen till Polen att Swedish Meats och Scan får bättre möjligheter att förse konsumenter med svenskt kött och stärka verksamheten i Sverige. Scan kommer som vanligt endast att använda svenskt kött från egna svenska gårdar. Efterfrågan på dessa produkter är fortsatt stark, säger Hampe Mobärg, informationsdirektör på Swedish Meats.
Att den svenska baconen från och med i höst kommer att förpackas i Polen kommer dock inte att påverka produkten i övrigt. Precis som vanligt kommer endast djur som är uppfödda, slaktade i Sverige att användas. Scans affärsfokus med inriktning på kött endast från svenska gårdar är oförändrat.
–Livsmedelsproduktion är en industri med högt arbetsinnehåll, vilket innebär att den är dyr att utföra i Sverige. Samtidigt är svenska köttproducenter utsatta för hård press av handelns aggressiva prissänkarstrategi och en ökad konkurrens från utländskt lågpriskött. Svensk bacon, som är en produkt med mycket låga marginaler, får svårt att överleva långsiktigt med den kostnadsstruktur vi har idag. Scans målsättning är att hitta nya lösningar som gör att vi kan behålla konkurrenskraften i de produkter som kommer från svenska gårdar, säger Hampe Mobärg.
Ingen skillnad kommer att märkas i smak, kvalitet, utseende eller innehåll. Kvaliteten garanteras genom Swedish Meats egen toppmoderna BRC-certifierade anläggning och att omlokaliseringen kommer att åtföljas av en strikt kvalitetskontroll för att säkra alla led i processen. Bytet av förpackningsort kommer heller inte att innebära nämnvärt längre avstånd till och från packningsställe jämfört med idag. Produkten kommer att ha svensk ursprungsmärkning, med hänvisning till att den skivats och packats i Polen enligt följande text: ”Scan Piggham bacon kommer från svenska djur som är födda och uppvuxna i Sverige. Baconsidan är också styckad, saltad och rökt i Sverige. Skivning och packning har skett i Polen.”