Sydsvensk leveransbojkott till svenska slakterier hotar, om inte slaktsvinspriset höjs!
Leverera till tyska slakterier i stället för svenska, särskilt vid brist på grisar i Sverige och med början redan denna vecka. Bygga upp långsiktiga relationer till tyska slakterier för långsiktiga leveranser, samt organisera transportkapacitet.
Det är exempel på vad de sydsvenska grisuppfödarna ska göra om inte slaktsvinspriset höjs.
Föreningen Skånes och Blekinges Grisproducenter ställer sig i ett nytt brev till de svenska slakterierna inte bara bakom hallandsbrevet, utan höjer tonläget kraftigt i kravet på minst 1 kr högre slaktsvinspris i Sverige. Föreningen pekar på flera konkreta åtgärder som medlemmar kommer att vidta, om inget händer. Det handlar helt enkelt om leveransbojkott som påtryckningsmedel!
Föreningen understryker att bojkotten sätts in främst under tider då de svenska grisarna behövs bäst i Sverige, för att handeln ska märka av aktionen och höja priset till slakterierna.
Med fet stil i skånebrevet, påpekar Skånes och Blekinges Grisproducenter att handeln har högre marginal på svenskt kött än på importerat och att handeln idag behåller intäkten för de svenska mervärdena, de mervärden som kostar producenterna mycket pengar och som producenterna hittills ensamma tagit kostnaderna för.
-Vi är medvetna om att vår aktion kommer att skada våra egna slakterier, men vi har inget annat val. Vi måste börja tjäna pengar. T o m bankerna börjar tvivla på både nyinvesteringar och reinvesteringar i svensk grisproduktion, skriver man.
Grisuppfödarna i Skåne och Blekinge svarar för 33 % av svensk slaktvolym. Halland svarar för 15 %. Totalt står således nästan 50 % av grisslakten bakom aktionen.
Tryck här för att läsa Skånebrevet!
Tryck här för att läsa Hallandsbrevet!