Risk för mer utländska råvaror i skolan
Pressmeddelande Min Mat 060823

Föräldrar vill ha svenska livsmedel i förskolan och skolan. Men risken är stor att andelen importerade råvaror som serveras barn och elever ökar under de närmaste åren. Det visar Min Mat:s undersökning bland inköpare i den offentliga sektorn.
Sveriges 290 kommuner gör upphandlingar av varor och tjänster för totalt ungefär 250 miljarder kronor per år. Ett par miljarder går till måltidsverksamheten i förskolan och skolan. Många kommuner köper in halvfabrikat som kan innehålla råvaror från i stort sett vilket land som helst med livsmedelsproduktion.
Min Mat har genomfört en undersökning bland inköpare i den offentliga sektorn. Undersökningen visar att inköparna tror att andelen råvaror från andra länder kommer att öka – trots att de själva har en mycket positiv inställning till svenska livsmedel. Främsta skälet till att man befarar en ökad import är framför allt att kommunernas upphandlingar gärna styrs av priset.
En Gallupundersökning som gjordes på uppdrag av Min Mat häromåret visade att nästan nio av tio föräldrar vill att barnen serveras mat producerad i Sverige. En rundringning som Min Mat har gjort till 60 kommuner i tolv olika län visar dock att kommunerna har dålig kontroll över ursprunget på maten som serveras i förskolan och skolan.
• Nyligen rapporterade EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet att bara två av 23 undersökta EU-länder kan erbjuda salmonellafria ägg. Ett land med smittfria ägg är Sverige.
• Nyligen presenterade EU en rapport om livsmedelskontrollen i Brasilien. Undersökningen avslöjar bland annat att Brasiliens köttproducenter har fri tillgång till en rad mediciner utan inblandning av veterinär. I Sverige bestämmer veterinären alltid när djur ska behandlas med medicin och vi har sträng kontroll på att läkemedel inte hamnar i köttet. Dessutom har Sverige en av världens hårdaste djurskyddslagar vilket i sin tur bidrar till friska djur som leder till livsmedelssäkerhet och god djuromsorg.
Mängder av livsmedel som produceras under villkor och med metoder som inte är tillåtna i Sverige hittar ut på den internationella marknaden och fram till barn och elever i svenska skolor. Mat som köps in och serveras med hjälp av svenska skattepengar. Kommunerna upphandlar livsmedel utan att ställa kvalitetskrav som motsvarar de krav man ställer på den svenska produktionen.
– Kvalitet, etik och miljöhänsyn väger uppenbart för lätt vid upphandlingar till förskolan och skolan, säger Annichen Kringstad, ansvarig för Min Mat.