Julskinka som inte rymt
Vår julskinka rymmer redan före jul i år!

Vår julskinka har rymt, sjunger Verner & Verner varje jul. Nu rymmer julskinkan redan i augusti och de skinkor som inte rymmer kan bli dyra och svårare att finna i jul! De blir i varje fall dyrare än på många år, trots att handeln försöker trycka ner priset på kött och chark för att profilera sina lågpriser.
Orsaken är att det produceras färre slaktsvin i Sverige i år än i fjol, f n ca 7 %, vilket minskar utbudet i Sverige. Nu exporteras dessutom stora mängder skinka, eftersom skinkpriset utomlands är högre i flertalet länder, än i Sverige.
-Vår uppgift är att sälja skinkan till så bra priser som möjligt. Nu betalar den internationella marknaden mer för skinka, än svenska köparna gör. Därför har ett antal långtradare med skinka gått söderut i Europa, säger Johan Andersson, Swedish Meats.
Går inte svenska priset upp, kommer säkert exporten att fortsätta och det blir ökad brist på svensk julskinka, säger han. Hur många långtradare som exporterats senaste tiden, vill han inte precisera.
-Det är ett antal fullastade tradare, säger han. Och det handlar inte om export till Polen för bearbetning, utan svenskstyckad skinka som normalt lagras in till jul, tillägger han. Exporten sker via Dat-Schaub, inom ramen för det danska samarbetet. /LG 060825