Prispress försämrar djurskyddet för svenska grisar
Pressmeddelande Djurskyddet i Sverige 060827

Att handelns prispress tvingar underleverantörerna, bönderna, att sänka sina produktionskostnader är väl känt. I Sverige säkrar dock den svenska djurskyddslagen att grisarna har det bra. Nu vill en svensk grisproducent skicka smågrisar till Tyskland eftersom tyskarna betalar bättre. Tyskarna vill ha kuperade svansar på smågrisarna för att dessa ska klara den tuffa uppfödningsmiljön. Beklämmande att vi får en upprepning av den kritiserade exporten av svenska kalvar till Holland för några år sedan.

Kring sekelskiftet fanns en debatt kring exporten av svenska kalvar till den intensiva uppfödningen i Holland. Kritiken gällde långa transporter till uppfödningsförhållanden, som vi inte accepterar i Sverige. Eftersom kalvar hämtas från många länder blir de lättare sjuka när smittorna blandas (dagis-fenomenet) och får antibiotika. Dessutom, med ny kunskap, lider kalvarna sannolikt av blodbrist. EU-direktivets krav på blodvärden räcker inte. Den debatten fick en intressant vändning då mjölkproducenterna enades om att mjölkproducenten har ansvar för kalven även när den lämnat gården. Exporten upphörde 2002 (hoppas jag). Samma resonemang borde rimligtvis också gälla vid export av dräktiga kvigor till Mellanöstern och Turkiet.

Export av slaktsvin och slaktsuggor till Tyskland är ingen nyhet. Tyska slakterier betalar mer än svenska. Men när grisproducenter vill exportera smågrisar med kuperade svansar, så ställs frågan på sin spets.

En grisproducent har bett om dispens från förbudet mot svanskupering av grisar. Den svenska grisknorren är ju en symbol för svensk grisuppfödning! Svansbitning är ett stressymtom. En stressad gris som har det trångt, dålig miljö och ingen halm kan börja bita i svansen på sin grisgranne. Om man klipper av svansen på grisen så blir svansen känslig och den bitna grisen springer undan. Är svansen riktig kort finns inget att bita i. Svanskupering är därför att åtgärda ett symtom och slippa ta tag i orsaken till problemet.

I Sverige har vi aldrig tillämpat rutinmässig svanskupering på grisar. I resten av EU kuperas svansarna på i stort sett alla smågrisar, även om EUs djurskyddsdirektiv avråder.

Jag förutsätter att Djurskyddsmyndigheten inte ger dispens.

Men export av levande djur har också en smittskyddsaspekt. Transporter av levande djur är en viktig källa till smittspridning. Tyskland har regioner med svinpest och även tomma transportbilar kan sprida smitta. Nyligen har exempelvis den allvarliga nötkreatur - och får-sjukdomen "Blue Tounge" spridit sig från Sydeuropa till Holland och Belgien.

Det är därför oerhört viktigt att vi värnar om de svenska reglerna för ett gott djurskydd och inte tillåter undantag från den lagstiftning vi har i Sverige. Det är oacceptabelt att vi skulle tillåta lägre djurskyddskrav bara för att djuren ska gå på export till andra länder. De ekonomiska intressena får aldrig bli viktigare än hur våra djur har det.

Gunnela Ståhle
Styrelseledamot Djurskyddet Sverige