Sydsverige töms på grisar
Sveriges Grisproducenter som riksförening står nu bakom syd- och mellansvenska protesterna mot det låga svenska grispriset. Efter beslutet skriver man så här:
-Planering för att tömma Sydsverige på grisar pågår och vi räknar med kraftigt ökade leveranser till Tyskland.
-Sveriges Grisproducenter kräver i ett första steg att avräkningspriserna höjs till ett EU-genomsnitt, vilket innebär en höjning på drygt 1 kr per kilo. I nästa steg måste grisuppfödarna dessutom ha ersättning för de mervärden vi skapar. Detta innebär ytterligare 1-1,5 kr/kg.
-Detaljhandelns enorma fokusering på lågpris drabbar leverantörerna, genom dåliga ekonomiska villkor. Marknaden fungerar inte och vi förundras över att inte Konkurrensverket analyserar den oligopolliknande detaljhandeln. Trots stor brist på marknaden tillåter handeln inga prishöjningar. Marknaden kommer nu att få känna av att det blir ännu större brist av svenskt griskött.
-Konsumenten blir lidande genom att bristen på svenskt griskött kommer att bli mycket större. Vi kan bara beklaga att konsumenten blir drabbad, men detta är nödvändigt och tyvärr oundvikligt. Källa: Sveriges Grisproducenter 060828