Metod mäter växthusgaser från gödsel
Pressmeddelande JTI 060904

Lustgas och metan är gaser som bidrar till den så kallade växthuseffekten. De kan avgå från stallgödsel i lager och från åkermark gödslad med stallgödsel. JTI har under 2005 utvecklat utrustning och en metod för att mäta sådana emissioner avgång och ska nu göra mätningar från nöt- respektive svinflytgödsel i småskaliga lager placerade utomhus.
Utrustningen består av gödselbehållare som försluts med ett lock som kan justeras i höjdled så att man får en lämplig volym på den inneslutna luften. Vad som är lämplig volym beror till exempel på gödselegenskaper, temperatur och svämtäcke.
Koncentrationerna av växthusgaser kommer att öka under förslutningen. Genom att suga ut gasprover i början och slutet av förslutningen och mäta koncentrationerna av lustgas och metan i proverna, kan man beräkna den mängd växthusgaser som avdunstar från gödseln.
Mätningarna ska pågå under ett år, och göras i småskaliga lager placerade utomhus, med eller utan olika typer av täckning. Mätningarna startar efter sommaren, i en anläggning med nio behållare som nu håller på att byggas vid JTI.
- Det är viktigt att få kunskap om hur emissionerna påverkas av yttre förhållanden som temperatur och av hur gödseln lagras. För att minska ammoniakavgången från lager ska det vara stabilt svämtäcke eller annan täckning. Men vi vet inte hur utsläppen av växthusgaser påverkas av täckningen, säger FoU-ledare Lena Rodhe.
Målet är att hitta åtgärder som både begränsar ammoniakavgången och utsläppen av växthusgaser. Det är också viktigt att få bättre kunskap om avgången av växthusgaser från gödselhanteringen i det svenska jordbruket - idag används ofta schablonvärden framtagna i andra länder eftersom det är brist på svenska mätdata.
Studierna finansieras av Formas, SLF och JTI och sker i samarbete med docent Mikael Pell vid Institutionen för Mikrobiologi vid SLU.