Konceptet är Östersjöområdet?
Kommentar Lars-Gunnar Lannhard 060908

Danish Crown har åtskilliga gånger sagt att Sverige är vår hemmamarknad. Man har också sagt att engagemanget ska öka kring Östersjön (danska grisuppfödarna tycker att man ska utnyttja det europeiska marknadsområdet mer och minska i Asien). DC och finska HK heläger tillsammans polska Sokolow. HK Ruokatalo har verksamhet i de tre baltiska länderna (118 milj euro).
Dagens Industri spekulerade nyligen om att Swedish Meats partner kunde finnas i Finland, hos Atria eller HK. När Danish Crown nu kommer på tal, igen, behöver finlandsryktena inte strida mot ryktena från Danmark.
Både när det gäller spekulationerna om partner i Finland eller i Danmark, har grisuppfödare i Sverige frågat sig vad man kan uppnå med ett sådant partnerskap. Vill man ha högre slaktsvinspris, så finns inget att hämta, varken i Finland eller i Danmark. Tvärtom. Att gå samman med Danish Crown är vad gäller noteringen för slaktsvin som om en blind leder en blind. Detsamma gäller en finsk lösning.
Men ett stort företag runt Östersjön med Swedish Meats, Danish Crown, HK och Sokolow, kan vara något annat. Dessa företag tillsammans kan bli dominerande nog i området för att matcha Ica, Coop och Axfood och få upp priset på grisköttet, så att slaktsvinsnoteringen stiger. Öst är också en växande marknad.
Problemet är dock vad vi i Sverige gör med våra höga svenska kostnader. Vad gäller industrin, så är det givet att förädlingen hamnar i öst. Den är redan på väg. Men det är inte lika roligt om grisproduktionen gör det också!

Kommentaren är föranledd av de danska spekulationerna inför Danish Crowns representantskapsmöte 21 sepgember 2006.