Norge och Danmark satsar på könsseparering

Norsvin har inlett banbrytande projekt om separering av grissperma tillsammans med Dansk Svineproduktion. Projektet leds vetenskapligt att det brittiska företaget Ovasort, sprunget ur universitetsmiljön i Bristol.
Den nya tekniken bygger på principen om att identifiera könsbundna proteiner på sädescellernas yta och med specifika molekyler klumpa samman de honliga X-kromosomerna. De hanliga y-kromosomerna kan därefter filtreras bort från sädesvätskan. Direkt efter upplösning av klumparna igen, är sperman klar att inseminera.
-För Norsvin och norska grisuppfödare är detta ett mycket spännande projekt, säger vd Harald Gjein, Norsvin. Könssepareringen kan vara lösningen på problemen med hangrisarnas lukt. Med könsseparering kan man välja att få sogrisar i griskullarna.
Norsvin har säkrat rättigheterna till användningen av denna metod för könsseparering, i samarbete med Dansk Svineproduktion. Tekniken kan utvecklas vidare även för nötkreatur och andra djur.
-Om projektet med könsseparering blir lyckad, ska vi även sörja för att metoden kan användas i Sverige, säger Harald Gjein. /LG 060908