Nya djurskyddsregler för grisar klara
Pressmeddelande Djurskyddsmyndigheten 060911

Djurskyddsmyndigheten har nu beslutat de nya djurskyddsreglerna för grisar i L 100. Tvåmeterscirkeln tas bort, dessutom införs tydligare regler för strömedel och på att grisar ska hållas lösgående. De nya reglerna träder i kraft den 15 oktober 2006.
Den regel som varit mest omdiskuterad är den så kallade tvåmeterscirkeln i grisningsboxen. Idag finns ett krav på att det i suggans mankhöjd ska finnas ett utrymme på minst två meter i diameter som är fritt från t.ex. inredningsdetaljer. Regeln infördes av jordbruksverket 2003 och både djurskyddsnyttan och den vetenskapliga grunden för kravet har ifrågasatts. Djurskyddsmyndigheten har efter noggrann analys kommit fram till att kravet på tvåmetercirkeln kan tas bort utan att djurskyddet för suggan i grisningsboxen försämras.
Möjligheten att röra sig fritt är något av det allra viktigaste för att en gris ska må bra. Djurskyddsmyndigheten tydliggör därför i de nya reglerna att någon fixering inte får förekomma.

Dränerade golv och strö
En annan fråga som diskuterats mycket är hur liggytan i en grisningsbox ska se ut för att skapa en bättre hygien och närmiljö för grisarna. Detta är en mycket viktig fråga då detta har avgörande inverkan på djurhälsan. I och med de nya reglerna blir det tillåtet att förse en kvadratmeter av liggytan med vissa typer av dränerande golv som har upp till 50 procent öppningsandel. Förändring ska ge en bättre djurhälsa men också en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar med djuren.
För att grisar ska må bra behöver de ha tillång till strömaterial. Detta bedöms så viktig att Djurskyddsmyndigheten nu inför föreskrifter och allmänna råd som tydliggör vilka funktioner och egenskaper strömedlet ska ha.
- Med de här nya reglerna som vi tagit fram i nära samarbete med branschorganisationerna vill vi framför allt säkerställa grisarnas välfärdsnivå. Vi tror också att de nya reglerna samtidigt kommer att leda till en förbättrad arbetsmiljö i våra grisstallar samt förbättrade produktionsvillkor för våra grisproducenter, säger Gunnar Palmqvist på Djurskyddsmyndigheten.
De nya djurskyddsreglerna för grisar är beslutade men har ännu inte kommit ut från trycket. Från 22 september 2006 kan föreskriften hämtas på Djurskyddsmyndighetens hemsida www.djurskyddsmyndigheten.se Dnr: 2006:0351