EU-lag stoppade svanskupering i Halland

En EU-lag, som alltså ska tillämpas i hela EU, gjorde att Boarps Gård, Eldsberga, fick avslag på sin ansökan hos Jordbruksverket att få kupera svansarna på de smågrisar som ska produceras för export till Tyskland. Det är nämligen förbjudet, även i Tyskland (och Danmark), att rutinmässigt kupera svansarna. Ändå sker detta rutinmässigt i dessa länder.
-I Sverige är operativa ingrepp på grisar förbjudna, om de inte är medicinskt betingade, säger Benny Andersson, jurist vid Djurskyddsmyndigheten. Grisarnas liv och hälsa står inte på spel vid Boarp och därmed gäller lagen.
-Det finns dock en rad undantag, som Djurskyddsmyndigheten utfärdat. Kupering av svansar på smågrisar finns inte med bland dessa undantag.
-Per Karlsson, Boarp, anser att svenska förbudet mot svanskupering är ett handelshinder. Det kan gälla om andra bestämmelser tillämpas i andra länder. EU har dock en lag som liksom den svenska säger att svanskupering inte får utföras rutinmässigt. Kupering får endast ske om det finns bevis på skador på bl a andra grisars svansar. Därmed faller även argumentet att svanskupering är ett handelshinder, säger Benny Andersson.
-Enligt uppgift kuperas dock svansar rutinmässigt i Tyskland, liksom i Danmark, säger han. Men detta är inget vi på Djurskyddsmyndigheten undersökt och inte heller hur detta är möjligt med gällande EU-lagstiftning. /LG 060915
Kommentar: Beslutet från Djurskyddsmyndigheten innehåller en utförlig motivering. Läs beslutet