Tydligare branschansvar måste till enligt salmonellautredning
Pressmeddelande Jordbruksverket 060915

Sverige har ett erkänt gott skydd mot salmonella och är tillsammans med Finland de enda länderna som har särskilda EU-garantier på området. Det är viktigt att behålla den statusen. Med anledning av framför allt två större utbrott som kunnat härledas till foderproduktionen under de senaste åren, tillsatte Jordbruksverket en oberoende utredare tidigare i år, som skulle se över orsakssammanhangen och föreslå eventuella åtgärder. Nu är utredningen klar.

Salmonella är en smitta som kan spridas på många olika sätt, och om smittan kommer in i foderkedjan blir spridningen snabbt väldigt omfattande. Salmonellautbrotten i Norrköping 2003 och i Åhus tidigare i år var båda foderburna och fick därmed allvarliga och oacceptabla konsekvenser.

Efter utbrottet i Åhus gav Jordbruksverket professor Martin Wierup, nu verksam vid Sveriges Lantbruksuniversitet, i uppdrag att genomföra en utredning om huruvida skyddsnätet mot salmonella i foder kunde stärkas ytterligare. I den nu färdiga utredningen framkommer bland annat:

* Foder är den största riskfaktorn för att salmonella ska komma in i primärproduktionen och importen av foderråvaror utgör en betydande risk för att foder kontamineras.
* Den svenska näringen är helt beroende av importerade foderråvaror och måste därför lära sig att leva med de högre risker detta innebär.
* Det går att uppnå en hög kvalitetssäkring mot salmonella i foder genom att hantera råvarorna på rätt sätt - inte minst genom värmebehandling. Den funktionellt säkra produktionen av fjäderfäfoder visar detta.
* En av aktörerna i foderbranschen har inte klarat av att svara upp mot de förhöjda riskerna på samma sätt som andra aktörer.

Utredaren konstaterar också att myndigheternas kontrollverksamhet fungerar som den ska. Som ett led i att upprätthålla låg förekomst av salmonellautbrott i Sverige föreslår utredningen att fodertillverkarnas kvalitetssäkring i högre grad organiseras kring deras eget ansvar, i enlighet med EU:s hygienlagstiftning.
* Detta kan ske exempelvis genom ett ökat offentliggörande av inspektionsresultat, vilket då är tänkt att ge en självreglerande effekt. Systemet används utomlands, bland annat i Danmark, där det har visat sig fungera väl.
* Självpåtagna branschriktlinjer är ett annat förslag.
* I vissa fall utebliven ersättning från staten vid utbrott av salmonella på besättningsnivå som kan spåras till fodret föreslås också. I dessa fall bör det vållande foderföretaget stå för kostnaderna.

- Utredningen är en värdefull genomgång av fakta och de strukturförändringar som foderbranschen genomgått. Den kan bidra till förbättringar i kvalitetssäkringen framöver. Jordbruksverket ska nu titta närmare på utredningen och bedöma hur vi tänker gå vidare. Den viktigaste principiella frågan är att få till en samsyn bland alla foderproducenter, så att alla verkligen tar det ansvar de har, än mer med EU:s nya skarpare bestämmelser, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket.
- Vi får nu se över vilka skärpningar som ska in i våra föreskrifter och vilka som bör ligga i branschriktlinjer, så att branschens fulla ansvar uttrycks tydligt. Jordbruksverket kommer nu att bjuda in foderindustrin till samtal kring detta, avslutar Leif Denneberg. 

Utredningen i sin helhet (pdf).