Satsning på information om goda matvanor
Pressmeddelande Livsmedelsverket 060918

Livsmedelsverket har fått regeringens uppdrag att ytterligare utveckla sin information om goda matvanor. Det nya informationsarbetet ska dels riktas till yrkespersoner som personal i skola och primärvård, men också till allmänheten.
- Att människor äter fel är en bidragande orsak till övervikt och fetma och till flera folksjukdomar i Sverige idag. Vi behöver arbeta på många fronter och god information är en viktig del av det arbetet, säger jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist.
Regeringen konstaterar i beslutet att ohälsosamma matvanor ger upphov till mänskligt lidande, men också till betydande kostnader för samhället. Det är samhällets ansvar att ta fram information som är vetenskapligt baserad utan någon koppling till producenterna.
Livsmedelsverket har redan idag information om bra matvanor i broschyrer, faktablad, böcker och på sin webbplats. Uppdraget nu inriktar sig på att ytterligare utveckla och uppdatera materialet. Bland annat ska verket satsa på information till de målgrupper där behoven är som störst och där åtgärderna förväntas ge mest nytta.