Import av danska grisar - ett hot mot svensk grishälsa
Pressmeddelande Djurskyddet i Sverige 060921
En svensk slaktsvinsproducent i Skåne avser att importera smågrisar från Danmark till sin produktion av slaktsvin. I Danmark är många grisbesättningar smittade med en allvarlig svinsjukdom PRRS. Sverige är fritt från sjukdomen och en import innebär stor risk för spridning av sjukdomen i Sverige. En svinproducents kortsiktiga vinstintresse riskerar utsätta svenskt grisuppfödning för stora förluster inte bara ekonomiskt utan också djurskyddsmässigt. Det anser Djurskyddet Sverige är oacceptabelt.
Om svinsjukdomen PRRS får fäste i Sverige beräknar SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, att det kommer kosta Sverige mellan 400 miljoner SEK och 2 miljarder genom ökad dödlighet och försämrad tillväxt. Uppgifter från den Danska näringen anger att sjukdomen har en stor utbredning i Danmark.
— Det är oacceptabelt att en grisproducents vinstintresse ska sätta alla svenska grisars hälsa på spel säger Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige. Hälsa är en viktig djurskyddsaspekt.
— I Sverige har vi framgångsrikt bekämpat sjukdomar genom förebyggande åtgärder i stället för att använda antibiotika, säger Gunnela Ståhle, ledamot i förbundsstyrelsen. Får vi in sjukdomen i Sverige riskerar vi stora djurskyddsproblem med sjuka djur och ökad antibiotikaförbrukning. Nu gäller det att myndigheter och näring hjälps åt för att förhindra import av smågrisar från länder med sämre hälsoläge.