Positiva rapporter från PMWS-drabbade områden

Antal besättningar som drabbas av PMWS i Sverige ökar. Därmed ökar kostnaderna i produktionsledet och intäkterna minskar. Sjukdomsutbrottet bland grisarna sker några veckor efter avvänjningen. Även om suggbesättningen är ”fri” från PMWS (troligen finns PCV-2 i besättningen) kan de blivande slaktgrisarna ändå drabbas när de kommer till slaktgrisavdelningen. Antingen de föds upp på födelseplatsen eller säljs till någon slaktgrisproducent.
Enligt forskningen är det bl a viruset PCV-2 som ingår i sjukdomen. Men det ingår även annat, som ännu är okänt.
Enligt Kurt-Holger Eriksson, fd TerraNova, numera Gårdsservice, är SA 010 ett utmärkt preparat att tilldela suggorna före grisningen, under och en tid därefter. SA 010 har visat sig ha en mycket positiv effekt på suggans hälsa, med bättre aptit och bättre fungerande mage, vilket har lett till ökad diproduktion. Därmed har de diande grisarna fått mer di, som ger grisarna bättre immunitet.
SA 010 innehåller en speciell äppelvinäger. Tydligen innehåller preparatet mer E-vitamin som kan förhindra utbrott av PMWS. Djurhälsovårdens veterinär har rekommenderat preparatet till flera andra producenter i drabbade områden. Dessa producenter har upplevt en positiv effekt på både sugga och grisarna. I och med ökad diproduktion har smågrisarna kunnat hållas friska och tillväxten har ökat.
Även nyavvanda smågrisar och nyinsatta slaktgrisar kan under de första veckorna drabbas av PMWS. Till dessa finns SM 140. Även i dessa besättningar som använder SM 140 de första veckorna, har man fått mycket positiva resultat. Friskare grisar med bättre tillväxt.
Alla användare har upplevt de olika preparaten mycket positivt. Medicinkostnaderna har minskat liksom arbetsinsatserna. Oftast läggs arbetet med sjukdomsåtgärderna ovanpå alla de andra arbetena.
Det är ju roligare jobba med friska grisar.
För mer info, kontakta Kurt-Holger Eriksson, 073-444 15 23 eller 0430-30 594. /Nils 060927