Magnus Cronqvist
Hallands Grisproducenter
Ekelund
310 31 Eldsberga

Ang. Ditt brev om partiprishöjningen. 

Partipriset har egentligen inget att göra med förmågan att höja avräkningspriset. Eftersom vi styckar allt själva är det hela tiden prisbilden på detaljerna som styr.

”Grisupproret” har hjälpt till att höja priserna. Det stora genomslaget i media, inte bara i lantbrukspressen, har utan tvekan fått genomslag hos handeln. Bra jobbat.

Vår grundnotering ligger idag 0,55 kr/kg över Swedish Meats med möjlighet till ytterligare 0,40 kr/kg i tillägg. Tittar Du tillbaka så är det så att vi under lång tid betalat betydligt bättre. Målsättningen är att vi fortsatt skall klara av att göra detta och arbeta vidare för att ha en lönsam svensk grisproduktion.

När det gäller förtroendet för våra företag, slakt och förädling så upplever vi det som att vi har ett stort förtroende både hos våra leverantörer och kunder. Vi lyckas öka slakten rejält på nötsidan men också grisslakten ökar hos oss. Detta i en omvärld där volymerna totalt minskar.

Swedish Meats är marknadsledare men betalar sämst. Betänker man att 80% av grisslakten ligger hos marknadsledaren och att dom flesta skrivit på 3 – årsavtal blir detta i raliteten den största bromsen för svensk grisproduktion att få ett pris för grisen som speglar marknadssituationen.

Dom producenter som skrev på 3 – årsaavtal förra gången blev stora förlorare, dom som skrivit på nu är redan förlorare.

Jag kan lova Dig att vi fortsatt kommer att arbeta för att på bästa möjliga sätt förädla det som våra leverantörer producerar och genom detta skapa lönsamhet.

Skövde den 13 oktober 2006

Skövde Slakteri AB
Cato Gustafsson/VD