Stort förtroende för svenska råvaror
Pressmeddelande Min Mat 061003

Konsumenternas förtroende för svenska råvaror är fortsatt stort. Tre av fyra uppger att de väljer svenska råvaror om det går. Åtta av tio konsumenter tycker det är mycket viktigt att få veta från vilket land maten kommer visar en undersökning från Synovate LUI som genomförts på uppdrag av Lantbrukarnas Riksförbund.
För att kunna välja mat som framställts av råvaror från Sverige är det förstås viktigt att det tydligt framgår av märkningen varifrån råvarorna kommer. Åtta av tio konsumenter tycker det är mycket viktigt att få veta från vilket land maten kommer. Fyra av tio vill dessutom gärna veta i vilken del av landet maten är producerad.
–Människor känner sig trygga med svensk mat. De vet att den är producerad med hänsyn till både djur och miljö, säger Annichen Kringstad på Min Mat. Synovate LUI, som gjort undersökningen på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund under våren 2006, har också frågat hur viktig ursprungsmärkningen är för olika livsmedel. Många konsumenter vill kunna spåra ursprunget ända ned på gårdsnivå, särskilt när det gäller ägg och kyckling. En femtedel av de tillfrågade uppger att de skulle vilja veta från vilka gårdar ägg och kyckling kommer, medan det behovet är mindre för mjölk, spannmålsprodukter, frukt och grönt.
–Konsumenterna vill veta under vilka förhållanden maten är producerad. Då måste lantbruket, livsmedelsindustrin och handeln se till att de får den informationen, säger Annichen Kringstad.