Scans korvar bra för allergiker
Pressmeddelande Scan 061004

Scan är först med att certifiera korvar som allergirena livsmedel (SÄRNÄR). Det innebär att de flesta av Scans korvar är fria från gluten, laktos, ägg, soja-, mjölk- och ärtprotein. För att ytterligare förenkla och vara tydliga till konsumenterna kommer alla allergirena korvprodukter att märkas med en väl synlig symbol.

Nästan en halv miljon människor är gluten- eller laktosintoleranta i Sverige idag. Över 1,5 miljoner människor berörs indirekt då en eller flera i familjen är allergiska, vilket ofta medför att hela familjen väljer allergiren mat. Efterfrågan på allergifria produkter är därför stor.

Scan är marknadsledande inom korvsegmentet och stärker ytterliggare sin position genom att SÄRNÄR-certifiera anläggningarna i Linköping och Örebro, som är två av Sveriges största och modernaste korvfabriker. Scans korvar tillverkas av svenskt kött. Införandet av SÄRNÄR innebär inga negativa konsekvenser avseende korvarnas smak, utseende eller konsistens.

Certifikatet innebär:
- Hela produktionskedjan har setts över och förändrats.
- Alla ingredienser som till exempel kryddor måste vara certifierade som allergirena.
- Kontinuerlig utbildning för personalen på anläggningarna och nya rutiner för rengöring.
- Livsmedelsverkets (SLV) veterinärorganisation gör regelbundna besiktningar varje dag.

Vad är SÄRNÄR (särskilda näringsändamål)?
Det är livsmedel som är särskilt tillverkade eller sammansatta enligt Livsmedelsverket föreskrifter och bestämmelser. Livsmedel som klart kan skiljas från livsmedel för normal konsumtion och som är lämpliga för påstådda ändamål exempelvis som baslivsmedel för specialkost. Produkterna måste vara tillverkade i en miljö så att livsmedlet inte kan bli kontaminerat av t ex gluten, mjölk, soja. Har man uppfyllt den s k anmälningsskyldigheten får man lov att kalla sin produkt för glutenfri, mjölkfri och/eller sojafri. Det får stå på förpackningen och användas i marknadsföringen. Produkterna måste också ha en näringsdeklaration.

- Genom att certifiera största delen av vårt korvsegment hjälper vi våra kunder i vardagen, på grillfesten eller på barnkalaset. Certifieringen innebär att vi ytterliggare stärker ett av våra viktigaste värdeord; svensk trygghet och att vi bryr oss. Vi blir också tydligare i vår kommunikation med en väl synlig symbol på förpackningarna, säger Ulrica Söderström, produktchef korv på Scan Foods.

Lista på Scans allergirena korvar

Scan Varmkorv
Scan Varmkorv, 270g, 630g, 900g, 1350g
Deli Varmkorv 300g, etc.
Må Gott varmkorv, 300g

Scan Kryddiga korvar
Andouille, 260g
Bratwurst, 300g, 900g
Chorizo, 300g, 900g
Kielbaska, 300g
Kolbaz, 300g
Kranjska, 260g
Merguez, 260g
Red Hot Chorizo, 300g, 900g
Grillbricka, 800g
Må Gott Chorizo, 300g

ScanFalukorv
Deli Falukorv, 300g, 600g
Scan Falukorv, 300g, 600g, 800g, 1500g
Lantfalu, 700g, 1200g
Magra Lättkorv, 600g