Astimac på Elmia:
Biogasmotor och separator för gödsel

Astimac ställer ut på 60 kvm i monter A03:02 tillsammans med sina leverantörer Vogelsang och FAN och tillsammans med grisbonden Bo Johansson, Götene, som just startat sin biogasanläggning. Biogasteknik och gödselseparering är de största nyheterna hos Astimac. I montern visas en tysk biogasmotor.
Bo Johansson har byggt sin biogasanläggning själv och använt sin egen Solbergs gödselbassäng och en del begagnad utrustning för att få ner kostnaderna. Pumpar och omrörare har han köpt av Astimac.
Bo kan berätta mycket om grisuppfödares förutsättningar för produktion av grön el. Han ska marknadsföra biogasanläggningar och sitt koncept under namnet Götene Gårdsgas AB.
-Det är ett ökande intresse för både gödselseparering och biogas, konstaterar Hans-Gösta Jönsson, Astimac. Gödselsepareringen används ofta på gårdar, där man har överskott på fosfor, men vill använda kvävet till egna lantbruket. Fosforn finns i den fasta fasen och kvävet i våta. Den fasta fasen kan säljas till grannar utan animalieproduktion som fosforgödsel.