Jordbruksverket övar bekämpning av mul- och klövsjuka
Pressmeddelande Jordbruksverket 061009

Den 9 - 13 oktober kommer Jordbruksverket att hålla en beredskapsövning som syftar till att öva och höja beredskapen för att hantera utbrott av allvarliga smittsamma djursjukdomar. Övningen ingår i ett större projekt "Operativ ledningscentral" och samordnas från en särskild ledningscentral vid Räddningsskolan i Hasslum utanför Skövde.
Mul- och klövsjuka hos nötkreatur, får och svin orsakar skador som är smärtsamma för de sjuka djuren och medför allvarliga ekonomiska förluster för djurägarna. Sjukdomen är mycket smittsam, och därför är en snabb och effektiv bekämpning av denna sjukdom av största vikt för att minimera skadeverkningarna av ett sjukdomsutbrott.
Syftet med övningen är att i praktiken bygga upp och arbeta vid en operativ ledningscentral för att testa om planen behöver justeras. Scenariot blir ett fingerat utbrott av mul- och klövsjuka. I övningen deltar cirka 70 personer, bland andra ett 25-tal speciellt utbildade epiteamveterinärer (epi som i epizooti - smittsam djursjukdom) och ett 30-tal distriktsveterinärer inom Jordbruksverkets organisation, vilka utgör en basresurs vid smittbekämpning. Totalt åtta gårdar är vidtalade och kommer att spela antingen smittade eller misstänkt smittade. Dessa gårdar kommer den 12 oktober att besökas av veterinärer som ska öva smittskydd och träna olika åtgärder.