Janna Andersson, smågriskötare Håkan Svensson, förman i grisstallarna vid Bollerup, tycker FerkoFer fungerar lika bra som injiceringsjärn, men med mindre arbete.
25 öre lägre kostnad per smågris
och mindre jobb med FerkoFer
Artikel i GRIS 061012

Sedan maj har de 560 smågrisarna per grisningsomgång vid Bollerup fått FerkoFer ströjärn. Resultatet är likvärdigt med injicering, men kostnaden är 25 öre per smågris lägre, samt att ströjärn kräver mindre arbete för personalen.
-25 öre är pengar det också, säger svinförman Håkan Svensson, Bollerups Lantbruksinstitut Naturbruksgymnasium. Men framför allt är det bra att slippa injiceringarna. Ingen gris har under 80 hbg per liter blod vid blodprovtagningarna vid 10 dagars ålder och innan avvänjningen vid 5 veckor. Enstaka har varit under 90, men det inträffar även när vi använder järn för injicering.
Vi ger FerkoFer till smågrisarna tre gånger, måndag, fredag och måndag efter grisningsveckan. Ett mått FerkoFer läggs under smågrislampan. Efter morgonutgödslingen går vi en runda i stallarna och då har vi med oss burken med ströjärn och lägger järnet under lampan.
-Vi planerar så, att vi strör mindre hos smågrisarna, de dagar vi lägger ut järnpreparatet, berättar Håkan. Vi använder mycket halm, men det bör vara något så när fritt från halm under lampan när järnet läggs ut, på betonggolvet. Detta är nog enda rutinen som behöver vidtas, för att övergå till ströjärn.
-Innan vi prövade FerkoFer, har vi prövat andra ströjärn, bl a föregångaren FiberJärn. FiberJärn skulle strös fem dagar i sträck.

I tråg eller på golvet
-Det var till att börja med diskussioner om vi ska lägga FerkoFer i tråg eller på golvet. Till att börja med lägger man ströjärn på golvet, men sedan förespråkar en del användning av tråg. Vi prövade en typ av tråg som marknadsförs tillsammans med FerkoFer. Vi utfodrade 7 kullar i tråg och 7 kullar på golvet. Det syntes ingen skillnad, varför vi nu alltid utfodrar på golvet.
-Om antalet ledinflammationer minskat sedan vi övergick till ströjärn, har jag ingen statistik på, eftersom vi inte registrerat iakttagelserna. Men mellan tummen och pekfingret mätt, har de i varje fall inte ökat. De bör ju minska.
-Smakligheten ser ut att vara god. FerkoFer luktar inte järn, som många andra preparat, utan har en sötaktig lukt. Det verkar som om grisarna tycker samma. Numera använder vi inte injiceringsjärn alls i stallarna och efter användning på de första 3 000 smågrisarna, ser det ut som om vi fortsätter med FerkoFer, säger Håkan Svensson.

Visades på Elmia
FerkoFer tillverkas i en ny fabrik hos Biofiber Damino i Danmark och säljs av Agri Syd. Varje korn är en liten kula som innehåller rent järn och ingen annan energi.
Agro Syd demonstrerade FerkoFer på Elmia i oktober 2006.

Lars-Gunnar Lannhard

Källmaterial:
Diagram över hb-status vid blodprovstagning

Tabell över hb-status vid blodprovstagning