VärmLant och Svenska Foder startar RME-fabrik
Pressmeddelande Svenska Foder och Värmlant 061012

Energi och RME skickar kanske de mest positiva signalerna ut i lantbruksmarknaden för tillfället. Det här har VärmLant tillsammans med Svenska Foder tagit konsekvenserna av och startar ett samarbete kring en RME-fabrik i Uddevalla tillsammans med Ulf Möller och Ingvar Bartholdsson.

Fabriken planeras vara färdig till hösten 2007 och i full gång 2008. Diskussionerna startade på initiativ av VärmLant under 2005, och nu har man kommit till avslut.

- Det här är en mycket positiv signal vi skickar ut mot Lantbrukssverige, konstaterar Magnus Johansson på VärmLant. Det är här fråga om en väldigt stor satsning som innebär att vi sammanlagt kommer att producera 22 000 ton RME.

Fabriken kommer att förläggas till Uddevalla med hänsyn till dess strategiskt viktiga läge. Hamnen i Uddevalla är optimal ur såväl nationellt som internationellt perspektiv. Det gäller framförallt möjligheten att kunna exportera RME utomlands - framförallt mot Tyskland, där det idag finns en stor marknad.

Men det handlar också om att kunna importera vara, om den nationella varan inte räcker till. Samt förmågan att kunna använda sig av de restprodukter som kommer av RME-produktionen. Fabrikstypen kommer att inriktas på att vara flexibel.

- Vi vill bygga en flexibel fabrik där vi både kan pressa rapsfrö och köra med rapsolja - allt för att kunna behålla den egna produktionen av RME stabil, fortsätter Magnus Johansson.

Det gäller att sprida riskerna så att man kan erbjuda marknaden en stabil produktion och därför måste man också vara förberedd på instabilitet i de olika marknaderna vi kommer att handla med. Givetvis kommer det att finnas stora synergieffekter att vinna tillsammans med bland annat DLGs dotterbolag DanRaps.

- Svenska Foder är väldigt glada och stolta över att få vara med i ett sådant här samarbete tillsammans med VärmLant, Ulf Möller och Ingvar Bartholdsson och vi tror givetvis att vi kan tillföra något, säger Svenska Foders Vd Carsten Klausen. Framförallt ser vi våra kunskaper i handel med varor, inte bara nationellt utan också internationellt, som viktig input, tillsammans med de synergier och avsättningsmöjligheter vi har via DLG.