Swedish Meats tar beslut om strukturförändringar
Pressmeddelande Swedish Meats 061018
* Samordning av produktionsverksamheten avseende slakt, styckning och konsumentpackat kött
* Inriktningsbeslut avseende satsning på ett nytt nötslakteri i södra Sverige
Swedish Meats styrelse har beslutat att ge koncernledningen i uppdrag att inleda MBL-förhandlingar avseende samordning av slakt, styckning och konsumentpackat kött. Samtidigt tog man ett inriktningsbeslut om att satsa på att bygga upp ett specialiserat nötslakteri i södra Sverige.
Detta innebär följande:
* Att produktionsverksamheten läggs ned i Helsingborg. Slakt och styckning av gris flyttas till Kristianstadsanläggningen. Nötslakten flyttas över till Kävlingeanläggningen till det att det nya specialiserade nötslakteriet står klart vid halvårsskiftet 2008. Nötstyckningen förs över från Helsingborg till företagets anläggning i Skara.
* Att Kävlingeanläggningen kommer att läggas ned och avyttras efter kvartal 3, 2008. Som ett mellansteg kommer Kävlingeanläggningen överta nötslakten som idag görs i Helsingborg fram till det att det nya nötslakteriet är färdigställt. Charkproduktionen som idag utförs i Kävlinge kommer att successivt föras över till koncernens övriga platser för charkproduktion.
* Att företagets mindre anläggning för konsumentpackat kött i Malmö läggs ned och samordnas med den större anläggningen i Uppsala.
Sammantaget beräknas dessa åtgärder tillsammans ge en resultatförbättring på omkring 75 MSEK/år.
- Det är stora förändringar som påverkar många av våra anställda och det är med stor respekt och eftertanke vi genomför dessa strukturförändringar. Men de är likafullt mycket viktiga att genomföra för att möta den internationella konkurrensen som påverkar oss och kommer att påverka oss i lång tid framöver, förklarar Magnus Lagergren, koncernchef, Swedish Meats.
– Samtidigt måste vi bygga för framtiden genom att investera i en slagkraftigare produktionsstruktur som är en viktig förutsättning för att stärka betalningsförmågan till svenska slaktdjursproducenter. Detta är oerhört viktigt långsiktigt beslut både för svensk kött- och charkindustri men också för svensk lantbruksnäring, understryker Magnus Lagergren.
Koncernstyrelsens beslut om ett investeringsprogram enligt följande:
* Investering i ett nytt specialiserat nötslakteri i södra Sverige beräknad till 55 MSEK.
* Investering i utbyggnation av koncernens skivnings- och förpackningsanläggning i Halmstad.
* Investering i utökning av charkproduktionen i Halmstad.
Besluten berör följande antal tjänster vid de olika anläggningarna:
• Helsingborg, 222 tjänster bortfaller
• Malmö, 26 tjänster bortfaller
• Kristianstad, 100 tjänster tillkommer
• Skara, 16 tjänster tillkommer
• Uppsala, 16 tjänster tillkommer
• Nytt slakteri, 30 tjänster tillkommer
• Kävlinge, 149 tjänster bortfaller fram till 20080930. En stor del av dessa tjänster tillkommer mottagande anläggning när produktionen flyttas. Berörd personal kommer att erbjudas möjlighet till anställning vid mottagande anläggningar.

Genomförande av strukturförändringar
Avsikten är att samordningen av slakt, styckning och konsumentpackat kött ska genomföras inom 6 månader. Charkproduktionen vid Kävlingeanläggningen kommer att successivt föras över till andra anläggningar inom koncernen (se ovan avseende antalet berörda tjänster) fram till kvartal 3, 2008. Detsamma gäller nötslakten i Kävlinge som flyttas till det nyuppförda slakteriet när det står klart vid halvårsskiftet 2008.

Om Swedish Meats
Swedish Meats är en av Sveriges största livsmedelskoncerner. Koncernen ägs av svenska bönder och svarar för huvuddelen av all slakt i landet samt är marknadsledande inom styckning och charkuteritillverkning. Koncernen har 3 800 medarbetare och en omsättning som uppgår till 9 miljarder kronor.
Många konsumenter känner oss genom våra produkter och varumärket Scan, som är ett av Sveriges mest omtyckta varumärke och förknippas med svenskt ursprung, trygghet och kvalitet.