Swedish Meats niomånadersrapport januari – september: Kraftigt resultatlyft i tredje kvartalet
Pressmeddelande Swedish Meats 061018

Koncernen uppvisar ett kraftig resultatlyft under tredje kvartalet. Rörelseresultatet för kvartalet blev 74 MSEK (33). Det innebär att det ackumulerade rörelseresultatet uppgår till 74 MSEK (-5), d.v.s. rejäl förbättring jämfört med föregående år. Under kvartalet uppvisas också en omfattande omsättningsökning (22%) som i huvudsak härrör till förvärven av SLP Pärsons och Skånekött. Det ackumulerade rörelseresultatet är också betydligt mycket bättre än föregående år, 74 MSEK (-5). Den uttalade prognosen på 90 MSEK för helåret 2006 står fast.

– Glädjande är att vi under sista perioden ser en marginalförbättring samtidigt som vi konstaterar att de underliggande kostnadssänkningarna är den huvudsakliga förklaringen till resultatlyftet, fastslår Magnus Lagergren, koncernchef. Det är speciellt glädjande eftersom vi samtidigt också har de bästa avräkningspriserna på många år.

Parallellt har dock Swedish Meats täckt upp avsevärda förluster gällande Skånekött under perioden. Skånekötts anläggning i Skurup kommer också att stängas vecka 42 enligt tidigare meddelat beslut.

Koncernen har i princip haft samma affärsledning under de senaste två åren och som tillsammans utvecklat gällande affärsplan för 2006-2008. Huvudmålsättningen innebär att koncernen ska nå ett rörelseresultat på 300 MSEK 2008.

– Det är inte en överdrivet hög målsättning för en koncern som omsätter 10 miljarder, men det är likväl ett tufft mål eftersom företaget inte varit i närheten av dessa nivåer tidigare. Affärsplanens mål är en nödvändighet för Swedish Meats långsiktiga utveckling och koncernledningen kommer att göra allt för att realisera den, understryker Magnus Lagergren.

Under perioden har ett antal beslut fattats avseende strukturförändringar och investeringar som kommer att bidra till att stärka resultatet framöver:

• Beslut avseende genomförande av strukturplan syd (separat pressmeddelande), som innebär samordning av slakt, styckning och konsumentpackat kött. Satsning på ett nytt specialiserat nötslakteri i södra Sverige. Utbyggnation av skivnings- och förpackningsanläggningen samt charkproduktionen i Halmstad. Sammantaget beräknas dessa åtgärder tillsammans ge en resultatförbättring på 75 MSEK/år.

• Beslut avseende förflyttning av styckningen i Visby till Kristianstad, Skara och Linköping som beräknas ge en resultatförbättring på 11 MSEK/år.

• Expansion och koncentration av skivning och förpackning av bacon till företagets relativt nyuppförda anläggning i Swinoujscie. Samordningen ger kraftigt förbättrade produktionskostnader och konkurrenskraft på en europeisk nivå.

– Det är stora förändringar som påverkar många av våra anställda och det är med stor respekt och eftertanke vi genomför dessa strukturförändringar. Men de är likafullt mycket viktiga att genomföra för att möta den internationella konkurrensen som påverkar oss och kommer att påverka oss i lång tid framöver, förklarar Magnus Lagergren.

Under det gångna kvartalet har också ett antal lanseringar utförts. Den stora nyheten är breddningen av baconsortimentet som i dagarna får tillökning. Jägarbacon, ett fullvuxnare alternativ med lite tjockare skivor och en kraftigare röksmak samt Delikatessbacon som är lövtunt skuren bacon som för tankarna till en italiensk buffé. Dessutom har Scan, Kronfågel och Arla inlett en gemensam marknadssatsning gällande vardagsmat. Det är ett nytt grepp där produkter och kommunikation kommer att samordnas under begreppet Mathjältarna, se www.mathjaltarna.se.

Niomånadersrapporten i sin helhet finns på www.swedishmeats.com