Elmia Lantbruk Djur & Inomgård avslutad:
Största djurutställningen någonsin – 300 djur visades
Pressrelease Elmia AB 061021

Tusentals lantbrukare samlades under veckan i Jönköping när mässan Elmia Lantbruk Djur & Inomgård arrangerades.
Under fyra dagar visades det senaste inom avel, teknik och forskning upp för en synnerligen intresserad besökarskara.
– Det var den största djurutställningen i modern tid på Elmia. Totalt visades mer än 300 djur, säger Ann-Sofie Gustafsson som är projektledare.
Elmia Lantbruk Djur & Inomgård avslutades under lördagen efter fyra märkbart positiva dagar.
En nyhet för året var den stora satsningen på bioenergi som genomfördes, en fråga som blivit allt viktigare för lantbruket. Under mässan anordnade Elmia tillsammans med LRF och LRF Konsult BioenergiForum där det hölls demonstrationer och visningar.
– Bioenergi ger förutsättningar att skapa nya jobb till lantbruket, och forumet var både välbesökt och uppskattat, säger Ann-Sofie Gustafsson.
Att frågan om bioenergi är av stor vikt bekräftade inte minst jordbruksminister Eskil Erlandsson som besökte mässan under fredagen. Han förklarade att regeringen har höga ambitioner att förbättra förutsättningarna för svenskt lantbruk.
– Och när det gäller bioenergi ska vi se till att Sverige blir bäst, menade den nyutnämnde ministern.
Mässan lockade i år 27941 besökare. Här fick de, vid sidan om den stora produktutställningen, chans att se uppvisningar med det bästa inom svenskt avelsarbete. Totalt visades över 300 djur på mässan, vilket är rekord i modern tid.
– Vi har utökat med 70 kor sedan förra mässan och ändå håller djuren mycket hög kvalitet. Vill man se det bästa av svensk avel är detta rätt plats att besöka, säger Ann-Sofie Gustafsson.
Elmia Lantbruk Djur & Inomgård är idag den klart viktigaste mässan i sitt slag. Sällan kan man se så många djur ställas ut. Samtidigt blir mässan allt mer internationell.
– Den svenska satsningen på att exportera tjursperma har fallit väl ut. Under mässan gjordes ytterligare ansträngningar för att stärka denna del och det går inte att ta miste på att det internationella intresset stiger, säger Ann-Sofie Gustafsson.