Zoonosrapport för första gången på svenska
Pressmeddelande Statens Veterinärmedicinska Anstalt 061106

För första gången utkommer en rapport om zoonosläget i landet på svenska, tanken är att tillgängligheten ska öka så att fler får användning av rapporten. Zoonoser är sjukdomar som smittar mellan djur och människor. De smittämnen som ingår i rapporten är Salmonella, Campylobacter, VTEC/EHEC, Brucella, Echinococker, Listeria, Rabies, Trikiner, Tuberkulos och Yersinia. Rapporten innehåller information om förekomst av zoonoser och zoonotiska smittämnen på människa, livsmedel, djur och foder. Syftet är att illustrera zoonosläget i landet, beskriva historik och lyfta upp specifika händelser under året.

I stort grundar sig Svensk zoonosrapport 2005 på zoonosrapporteringen till EU. Zoonoser ökar i betydelse, bland annat beroende på öppnare gränser med ökad handel och turism. För att kunna förebygga och bekämpa zoonoser måste vi ha kunskap om djurs och människors gemensamma smittor. Rapporten ger en samlad bild av den beredskap vi har.

Den svenska salmonellakontrollen är garanten för att våra djur och livsmedel är praktiskt taget fria från Salmonella. Men rapporten visar bland annat att det i dagsläget förs in ett oroväckande stort antal salmonellakontaminerade partier av livsmedel från andra medlemsstater inom EU. Dessutom har införseln av köttberedningar av fjäderfä ökat kraftigt under de senaste åren och dessa omfattas inte av salmonellagarantierna. Andra sjukdomar som nötkreaturstuberkulos, brucellos och rabies har utrotats helt i Sverige medan Campylobacterios och sjukdom orsakad av EHEC utgör nya smittskyddsmässiga utmaningar.

-Sammantaget visar resultaten att det behövs fortsatta kontroller och forskning på zoonoser, säger Sofia Boqvist vid Zoonoscenter på SVA.

Svensk zoonosrapport 2005 har sammanställts av Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Smittskyddsinstitutet.

Svensk zoonosrapport som PDF