Paden, gitterväggen t h har hittills varit i ett pappersmaterial, men är nu i plast, eftersom cellerna gror igen av damm och föroreningar och behöver tvättas med högtryckstvätt. 250 000 kr kan en grisuppfödare med 1 000 slaktsvinsplatser i Tyskland eller Holland tvingas punga ut med för att klara myndigheternas krav.

Biologisk luftrening billigare än med syra
EuroTier 061114

För stora stallar och speciellt vid nybyggnad rekommenderas i framför allt Tyskland och Holland att luftreningen byggs som en förlängning av byggnaden och i ett särskilt rum. All luft från stallet samlas i kanaler på loftet och tas ut genom luftreningsanläggningen.

Luftreningen sker genom att fläktar trycker luften med damm, ammoniak och lukt genom pads, som är gitterplattor som luften kan passera via hålrum. Vatten med syra sprayas över padsen.

Padsen har hittills varit av ett organiskt material, men numera är de av ett plastmaterial. Det är dyrare, men eftersom padsen måste tvättas med högtryckstvätt ibland, för att dammet inte ska täta hålrummen, så blir plasten billigare i längden. Effektiviteten är ganska lika.

För en anläggning på 1 000 slaktsvin blir investeringen i luftreningen 25 – 30 000 euro. Till detta kommer byggnadens förlängning med ett antal meter, vilket också kostar mycket pengar.

Både Big Dutchman och Skov har likartade anläggningar. De båda företagen har samma ägare och utvecklingsarbetet sker gemensamt. Big Dutchmans anläggning bygger på att vattnet tillsätts syra till lämpligt pH och en dator styr syratillsättningen. Skovs anläggning är uppbyggd på samma sätt, men har biologisk nedbrytning av föroreningarna i tvättvattnet.

P g a att myndigheterna , och då i olika tyska delstater, endast godkänt  Big Dutchmans syraanläggning, så är den enda alternativet där. Även i Holland är Big Dutchmans anläggning godkänd. I Danmark är Skovs anläggning godkänd och därmed får man i Danmark använda biologisk rening.

Kostnadsmässigt är Skovs anläggning mest fördelaktig, eftersom kostnaden för syra blir relativt hög. Den biologiska reningen är billig. /LG061114