I de blåmarkerade rören stoppas slangen med kalla vattnet, i de rödmarkerade slangarna för varmt vatten.

Där inte golvet ska värmas är värmerören isolerade.

Kyla i golvet hos suggorna ökar vikten på smågrisarna
EuroTier 061114

Holländska undersökningar visar att om suggornas liggplats hålls vid 16 – 18 grader, när temperaturen annars är högre under sommaren, så växer smågrisarna snabbare och blir stora på kortare tid. Det beror på att suggorna äter mer när temperaturen hålls nere på rimlig nivå och då producerar de mer mjölk. Graakjear introducerar därför prefabricerade betongelement med både golvvärme till smågrisarna och golvkylning till suggorna.

Betongelementen har fyra rör för kylning av suggorna och två för värmning av smågrisarna. Kylrören går rakt igenom alla betongelement under suggornas liggplats, medan rören för värmning av smågrisarnas utrymme har isolering där inte uppvärmning bör ske, medan rören är oisolerade just där smågrisarna ska ligga.

De rör som ligger i betongelementen redan vid leverans, ska användas för att trä in slang för värme resp kyla när stallet är monterat och vvs-systemet monteras. Detta gör att slangen kan bytas ut om någon av misstag borrar sig igenom betongen och kommer i kontakt med slangen med vatten i .

Lättare hålla suggorna vid hull
Varmvattnet kan värmas på valfritt sätt och kallvattnet kan också tas från valfri plats. Om du vill ha ett slutet system, kan du utnyttja en värmepump, där det vatten som värms upp från suggornas båsplats kan värmas ytterligare och pumpas in i rören till smågrisarnas deßl av grisningsboxen.

Graakjaers nya system testas nu i några stallar i Danmark och resultaten blir klara om knappt ett år. Men Danske Slagteriers försöksfolk har redan uttalat sig positivt om systemet.

Största vinsten med rätt temperatur till suggorna är att smågrisarna får mer di och blir större, men när suggorna äter mer magrar de inte lika mycket och därför blir de lättare dräktiga och kommer lättare igång med nästa dräktighet. 

Platsgjutning av golv ett minne blott
Carl-Ulrich Nørgaard, Graakjaer, berättade vid EuroTier att det är en tidsfråga innan samtliga betonggolv i Graakjaers nybyggda stallar är prefabricerade. Man vill helt bort från platsgjutningen. Kvaliteten blir jämnare, byggandet går snabbare och bygget kan ske även i regn och kyla utan att kvaliteten försämras. Var man än bygger, blir stallet precis som det ska vara.

-Vi har nu byggt 2 000 stallar i Danmark, 250 i Tyskland och även många i Norge, Sverige, Ryssland och övriga östra Europa. Elementen fraktas dock inte från Danmark, utan gjuts i resp land under överinseende av Graakjær.

Primärt är det under den varma årstiden som kylningen av suggornas liggplats kyls. Men det är inget som säger att man inte kan reglera temperaturen på suggornas liggplats även under andra delar av året. Det kan komma nya rön, nu när systemet prövas praktiskt.

Liknande betongelement används i smågrisavdelningarna , där man lägger fyra parallella rör i betongelementen. /LG 061114