Den nya luftrenaren har blivit lite kraftigare kring midjan för att öka genomströmningen av luft.

Ökad kapacitet för HelixX luftrenare
EuroTier 061114

Big Dutchman har vidareutvecklat sin ventilationstrumma med luftrening, HelixX, för att höja kapaciteten. Både i flera länder på kontinenten och på enskilda gårdar även på våra breddgrader krävs luftrening för att minska dammet, ammoniaken och därmed lukten. Där det finns ventilationstrummor, kan de byggas för att även rena luften.

Efter några års tester visar det sig att luftreningen sänker kapaciteten på ventilationen för mycket. Kapacitetsminskningen blev hela 50 %. En ny konstruktion visades på EuroTier, där luftreningen fortfarande uppgår till ca 70 %, men där kapaciteten på ventilationen inte  minskar med mer än 15 – 20 %. Kapacitetsminskningen får som regel ersättas med fler trummor.

De nya trummorna s diameter har höjts till 820 mm i stället för 650 mm på den del av trummorna där själva luftreningen sker. Oftast finns det plats på loftet för den grövre trumdiametern.

Luftreningen sker nu som tidigare med en spiral i trumman, som begjuts med vatten från dysor längre upp i trumman. Luften tvättas därmed på sin väg upp genom skorstenen. Spiralen tjänar till att luften trycks mot spiralens väggar, så inte dammpartiklarna passerar uppåt utan att fångas av tvättvattnet.

Tvättvattnet samlas upp i en central anläggning, renas och används igen. För att hålla rätt pH i vattnet tillsätts syra. En dator håller koll på att tvättvattnet har rätt pH. /LG061114