T v varmvattnet leds genom kanalerna fram och åter över den yta som önskas.
T h vändbar dörr helt i plast och rostfritt.

Smågrisgolv på stalltaket håller smågrisarna varma
EuroTier 061114

PanelTim i Belgien har en ny standard konstruktionspanel, som kan användas till golv i smågrishörnan, lika bra som solpanel på taket. Panelen är tillverkad av UV-resistent polypropylen och finns i olika färger. Till smågrishörnan passar kanske en ljust grå, en röd eller varför inte en blå panel, men på taket bör det väl vara en svart.

Panelen är dubbelsidig med kanaler i mitten. Ändarna förseglas så att varmvattnet går fram och tillbaka i hålrummen. Vattnet kopplas in i ena änden och tas ut ur den andra. Panelens storlek kan anpassas till den yta man behöver. Sektionerna svetsas samman till hur stora flak som helst, om så behövs 6 – 7 m eller mer.

I grisstallar används panelen mest till grisningsboxar och tillväxtb oxar. För boxgolv görs ytan knottrig så grisarna inte halkar.

Tillverkning med svetsning
Panelen gjuts i halvor. När halvorna fogas samman, läggs de på en het metallplatta så plasten mjuknar, varefter halvorna läggs samman. Hetplattsvetsning, kallas metoden. Samma svetsmetod används när flera sektioner sätts samman till stora flak på många kvadratmeter.

Priset på en panel 1 x 1,20 är ca 75 euro. Du kan bygga hela stallet av den här typen av panel, både väggar och golv och dörrar.

Dörrar i plast och rostfritt
En nyhet vid EuroTier är också en dörr helt i rostfritt stål och plastpanel. Inget som kan rosta eller bli skevt av fukt och kyla finns i dörren.

Sidstyckena är lika, med uttag för gångjärn och lås på båda sidor, så du kan vända dörren när du vill. Dörren skruvas i väggen med rostfria skruvar och sammanfogas i hörnen med flikar som viks så att hörnet fixeras. Standardstorlekar är 80 – 90 och 100 breda och 2 m höga. /LG 061114