Temparaturcensorer och C02-mätning har monterats i alla SPFs transportbilar.
T v displayen, som visar data från mätningarna, i förarhytten.
T v syns temperturcenssorn i taket på transportbilen.

I SPFs transportbilar mäts temperatur och CO2
EuroTier 061115

I samtliga transportbilar för grisar som danska SPF använder, finns nu infraröd temperaturmätning och mätning av halten CO2 i varje box. Det innebär att chauffören kan se om ventilationen i djurutrymmena behöver ökas eller minskas, för att djuren ska få bästa välbefinnande.

Temperaturen mäts med en infraröd censor, som läser av temperaturen på grisarnas kroppar, dvs precis där de befinner sig och inte där en vanlig termometers avkännare annars är monterad. Man mäter således med andra ord grisarnas välbefinnande.

CO2-mätaren är en central enhet, VE18C, med 9 mätpunkter till varje centralenhet. Luft från den plats där sensorerna är placerade, sugs upp till centralenheten där luftanalysen sker. CO2 minskar eller ökar när grisarna sover resp när de rör sig. Ventilationen  kan anpassas till grisarnas behov i varje läge.

Både grisarnas temperatur och CO2-halten visas på en display i förarhytten. På SPFs transportbilar har hittills ventilationen manövrerats  manuellt, men i fortsättningen kommer justeringen av ventilationen att ske med motordrivna spjäll automatiskt från datorn.

I Danmark har även transportföretaget DTL monterat utrustningen i sina bilar, men hittills ingen transportbil i Sverige. /LG