T h ses den lilla mätfläkt som monteras i lufttrummorna, i mitten datorn som omvanlar fläktens varvtal till kbm luft och t v skåpet där koncentrationen ammoniak i luften analyseras.

VengSystem kan dokumentera de sanna utsläppen av ammoniak
EuroTier 061115

Sanningen om mängden utsläpp av ammoniak från grisstallarna till miljön har aldrig funnits, förrän vid EuroTier, när VengSystem visar hur man mäter den verkliga emissionen ammoniak över dygnets timmar. Det sker genom att mäta luftmängden i ventilationskanalerna och mäta koncentrationen ammoniak i stallet. Luftmängden x koncentrationen blir verkliga emissionen. Återstår bara att mäta koncentrationen under alla dygnets timmar, eftersom den varierar främst mellan dag och natt.

-Vi har nu gett grisuppfödarna ett verktyg till att dimensionera sin ventilationsanläggning så att den ventilerar bort ammoniaken på rätt sätt under dygnet. Tillräckligt mycket ventilation på dagen och tillräckligt lite för att spara energi på natten, säger Niels Veng. Det vi gjort, är att montera en mätfläkt i ventilationstrumman som överför registrerat varvtal till en dator, som räknar om varvtalet till passerade kubikmeter luft per timma.

-Mätningen av koncentrationen av ammoniak i stallet registreras och kan lätt sammanställas så att mängden emissioner kan mätas. Men det räcker inte med att mäta i en stallavdelning, säger Niels. I identiskt lika stallar kan emissionerna skilja avsevärt. Varför vet jag inte, men det är lätt att konstatera att det är så om man låter datorn rita upp diagram och jämföra.

Förutom att dimensionera ventilationen, kan det vara fråga om hur ofta utgödslingen ska gå, eller hur stallets luftrening ska justeras in.

-Alla diskuterar ammoniakutsläpp till den omgivande miljön, men det här är första gången vi kan mäta de verkliga emissionerna, understryker Niels Veng.

Utsläppen kan dokumenteras
Det jag omedelbart kommer att tänka på är om myndigheterna blir intresserade av mättekniken. För första gången kan man mäta emissionerna objektivt och det borde vara ganska enkelt att montera en sådan här utrustning i stallet och skicka över data till miljökontoret, som får en chans att se vad som faktiskt släpps ut i fråga om ammoniak till miljön.

Men sådana förfrågningar har vi inte fått, säger Niels. Ingen myndighet har reagerat på nyheten. Men att de faktiska utsläppen nu lätt kan kontrolleras, det håller han med om.

Niels passar även på att avliva en myt. Man har ofta sagt att om man tar bort ammoniaken och dammet, då tar man även bort lukten. Så är det inte, säger Niels. En viss luktreduktion sker, men lukten har sina egna molekyler och dom lever sitt liv nästan helt vid sidan av ammoniaken och dammet. /LG