Bullergränsen för slakterier höjs
Meddelande Djurskyddsmyndigheten 061120

Ny forskning visar att djur, under korta perioder, klarar en bullernivå på 75 decibel utan att visa tecken på förhöjd stress. Mot bakgrund av detta föreskriver Djurskyddsmyndigheten nu en ny maxgräns för bullernivåer på slakterier.

Jordbruksverket föreskrev år 2000 att den maximala ljudnivån på ett slakteri skulle vara 65 decibel och att denna bestämmelse skulle träda i kraft till årsskiftet 2006/2007. Efter detta har ny forskning visat att djur klarar en ljudnivå på upp till 75 decibel, under korta perioder, utan att visa tecken på förhöjd stress. Mot bakgrund av detta föreskriver Djurskyddsmyndigheten nu en ny maxgräns på 75 decibel. Ändringen av den högsta tillåtna bullernivån innebär en regellättnad för slakterierna. Den nya bestämmelsen träder i kraft den 1 januari 2007.

Reglerna om bullernivåer på slakterier har getts förtur i Djurskyddsmyndighetens arbete med nya regler för slakt och avlivning. I juni skickade Djurskyddsmyndigheten ut ett förslag på remiss och sammanställningen av remissvaren pågår just nu. När remissarbetet är klart ska föreskriftsförslaget skickas till EU på en så kallad teknisk runda. Hela det uppdaterade regelverket för slakt och avlivning kommer därmed att beslutas först efter årsskiftet.

Läs författningen som PDF: DFS 2006:5 Saknr L 22:2