Atria erbjuder Swedish Meats
äkta partnerskap

Pressmeddelande Atria 061128
Atria Koncern Abp erbjuder Swedish Meats ek för ett äkta partnerskap och ett tillväxtdrivet industriellt affärsupplägg. Atria föreslår att förvärva Swedish Meats verksamhet för förädlade köttprodukter (bl.a. de berörda verksamheterna inom Scan, SLP Pärsons, Esca och Skånekött) med målsättningen att slå samman Swedish Meats förädlingsverksamhet med Atria Sverige (Lithells). Swedish Meats erbjuds samtidigt ett betydande ägande i Atria.

Atrias förslag möjliggör för Swedish Meats ägare att behålla ägandet och kontrollen över Swedish Meats nyckelverksamhet innefattande slakt och styckning. För att fördjupa det föreslagna partnerskapet är Atria också villigt att investera i en 20 procents minoritetsandel i Swedish Meats slakt och styckningsverksamhet om Swedish Meats ser detta som önskvärt.

Atria har ett starkt intresse av att utveckla sin svenska verksamhet, med kända varumärken som Lithells och Sibylla, som för närvarande är nummer två räknat på omsättning av förädlade köttprodukter på den svenska marknaden för köttprodukter. Swedish Meats förädlingsverksamhet är marknadsledande med varumärket Scan. Den föreslagna transaktionen skulle skapa ett marknadsledande företag med fokus på förädlade köttprodukter i Sverige vars köttförädlingsverksamhet skulle ha en sammanlagd uppskattad omsättning på cirka 5,5 miljarder svenska kronor.

Bakgrunden till Atrias erbjudande till Swedish Meats är att det enligt offentliga källor i Sverige och Finland har pågått en livlig debatt om de framtida ägararrangemangen i Swedish Meats.

Erbjudandet att förvärva förädlingsverksamheten som lämnats till Swedish Meats innehåller i korthet följande ekonomiska huvudpunkter:

• En kontantbetalning om 851 000 000 svenska kronor;
• En riktad emission av 2 300 000 A-aktier (en röst per aktie) i Atria som avses noteras på Helsingfors Börs efter genomförandet av transaktionen; och
• En riktad emission av 396 000 onoterade K II-aktier (tio röster per aktie) i Atria.

Summan av den totala ersättningen, vilken är baserad på affärsvärde (s.k. enterprise value), uppgår till cirka 1,3 miljarder svenska kronor (de onoterade K-aktierna har härvid värderats till samma värde som de noterade A-aktierna). Swedish Meats skulle enligt det ovanstående erbjudandet få cirka 10,8 procent av aktierna och cirka 5,6 procent av rösterna i Atria.

Vidare har Atria föreslagit att parterna ingår ett långsiktigt ramavtal för leverans av råvaror samt att Swedish Meats bereds en plats i Atrias styrelse förutsatt att relevanta organ ger sina godkännanden.

Det föreslagna partnerskapet medför enligt Atrias bedömning bl.a. följande viktiga mervärden för Swedish Meats ägare:

• Fortsatt ägande och kontroll över Swedish Meats nyckelverksamhet inklusive slakt- och styckningsverksamheten.
• Betydande ägarandel i Atria genom röststarka aktier.
• Del i den eventuella värdeökning som skapas av synergier när de två svenska aktörerna kombinerar sina styrkor.
• Export till Atrias nya marknader där Atria är nettoimportör av köttprodukter, i synnerhet Ryssland.
• En avyttring av förädlingsverksamheten som är i behov av strukturförändringar och investeringar i en situation där Swedish Meats har försökt hitta en lösning för att driva den industriella delen på ett lönsamt sätt för både företaget och leverantörerna.

Atria tror att dess förslag till det alternativa partnerskapet, som initialt gäller till den 31 december 2006, erbjuder en attraktiv ekonomisk och strategisk helhetslösning för Swedish Meats och Atrias ägare både långsiktigt och i det kortare perspektivet.

ATRIA KONCERN ABP
Matti Tikkakoski
Verkställande direktör

Atria Koncern Abp är ett modernt livsmedelsföretag som snabbt blir allt mer internationellt. Produktmärkena är Atria, Duke´s, Forssan, Lithells, Sibylla, Grillköket, Pit-Product, Maks & Moorits och Vilniaus Mesa. Atriakoncernens omsättning är ungefär 980 milj. euro. Den svenska andelen av omsättningen utgör över 314 milj. euro. Antalet anställda är över 5000 personer. De största produktionsbolagen inom Atriakoncernen är Atria Oy, Liha ja Säilyke Oy, Lithells AB, Pit-Product, AS Valga Lihatööstus samt UAB Vilniaus Mesa.
Atriakoncernen är Finlands största företag i köttbranschen och den största tillverkaren av köttprodukter i Östersjöregionen.