Möjligheter och hot för svenskt kött
Pressmeddelande Sörmlands Sparbank 061130

Måndag 4 december kl. 19.00 Prins Wilhems gymnasium, Flen.

Svensk köttproduktion står inför en stor omställning både på gårdsnivå och förädlingsnivå. Swedish Meats kommer ev. att gå ihop med finska HK Ruokatalo. Nya uppgifter gör gällande att det finns ytterligare en intressent i Finland. Det kommer att bli konkurrens om spannmålen; mat – energi. Produktionen av fläskkött sker idag på en fri marknad medan produktionen av nötkött till stor del sker inom ramarna för EUs-stödprogram. Och vad vill den svenska konsumenten ha?

Detta är några frågor som kommer att belysas i den paneldebatt som leds av Göran Persson, Torps Gård.

Medverkande i panelen är nytillträdde VDn i Swedish Meats Magnus Lagergren, Lars Hulström, ordförande i Sveriges Grisproducenter. Lars själv bedriver svinproduktion vid  Fors Säteri utanför Katrineholm och  i Blacksta, Vadsbro.  

Odd Norrman, Gotland är en välkänd köttdjursuppfödare som nu tillsammans med ytterligare en lantbrukare satsar på storskalig köttdjursuppfödning i ett gemensamt bolag.  Aktieägare i detta bolag blir bl a Swedish Meats.

Den fjärde deltagaren i panelen är Mats Eriksson med det egna företaget BM Agri AB. Mats handlar och förmedlar spannmål.

För frågor angående mötet kontakta någon av våra lantbruksrådgivare på Sörmlands Sparbank: Magnus Zetterstrand, 0150-759 91, Inger Brokvist 0157-755 82 eller Kristina Söderstierna, 0150-758 40.