Tips och råd om ett hygiensäkert julbord
Undvik onödiga misstag i köket under julen
Pressmeddelande Anitcimex 061207

Under julen tillbringar vi mycket tid i köket med att både tillreda och äta mat. Tyvärr är riskerna för bakterietillväxt i maten på julbordet stora. Detta beror bl.a. på att maten står framme länge i rumstemperatur och att matrester åker ut och in i kylskåpet. Det gäller att tänka till och ha kunskap om hur man hanterar maten så att onödiga misstag kan undvikas.

Risken för att drabbas av matförgiftning ökar under julhelgen. Detta är inte så konstigt eftersom julen många gånger är förknippad med ett dignande julbord som äts av under flera dagar. För att minska risken att julhelgen tillbringas i sjuksängen, eller än värre på ett sjukhus, finns det några viktiga saker att tänka på när julmaten hanteras. Sunt förnuft räcker många gånger men det kan också vara på sin plats med ökad kunskap om matsäkerhet. Att laga mat och hantera mat går många gånger på rutin, som man alltid har gjort.

En grundprincip är att varm mat ska vara varm och kall mat ska vara kall. Alla temperaturer som kan uppfattas som ljumna är grunden för snabb bakterietillväxt, säger Jörgen Andersen Hygienexpert på Anticimex.

Anticimex har sammanställt 11 goda råd för ett hygiensäkert julbord - enkla konkreta råd som vi alla kan ha nytta av i våra kök.

-Att ha rena händer vid hantering av mat är A och O men det gäller även att veta hur olika maträtter reagerar vid olika temperaturer och vid olika tillagningssätt, säger Jörgen Andersen Hygienexpert på Anticimex. Här följer Anticimex 11 goda råd för ett hygiensäkert julbord:

1. Tvätta händerna och redskapen
Tvätta alltid händerna när du ska hantera mat. Bakterier kan få fäste på huden och sedan transporteras till livsmedlen. Noggrann tvätt med tvål och vatten och sedan torkning med papper eller ren handduk är bästa sättet att hålla bakterierna borta. Tvätta händerna efter toalettbesöket men också när du växlar mellan att hantera olika livsmedel t.ex. rått kött och sallad. Tvätta också händerna om du klappat ditt husdjur. Använd fingrarna så lite som möjligt i maten.

2. Rent och snyggt samt ordning och reda
Se till att ingenting ligger och droppar i kylskåpet. Rå köttsaft får absolut inte ligga och droppa på tillagad mat eller sallad. Förvara maten i väl tillslutna kärl eller inpackade i plastfolie eller metallfolie. Använd inte samma redskap och skärbräda för rått kött som för tillagad mat och sallad. Diska noggrant mellan användandet eller använd flera uppsättningar. Det är också viktigt att inte blanda redskapen mellan olika typer av mat. Exempelvis ska man inte använda samma kniv för att skära den råa kycklingen och därefter skära grönsakerna utan att kniven först har diskats.

3. Julskinkan måste genomstekas
Sjukdomsframkallande bakterier kan finnas i allt rått kött. Mest utsatt är kyckling, köttfärs och griskött. Dessa måste alltid vara genomstekta. Du kan kontrollera genom att göra ett snitt i köttet och titta på köttsaften. Den ska vara genomskinlig, inte röd eller rosafärgad. Använd gärna en stektermometer när du tillagar kött. De flesta farliga bakterier dör vid 75 grader. Ibland vill man att nötkött ska vara lite rosa inuti och då kan man nöja sig med en något lägre temperatur eftersom de flesta bakterier sitter på ytan. Man ska dock vara medveten att man tar en risk.

4. De goda köttbullarna
Köttbullar hör julbordet till. Vid tillagning ska du vara försiktig med att smaka på den råa köttfärsen till köttbullarna. Bakterier kan finnas som leder till matförgiftning.

5. Recepten viktiga för en lyckad sillinläggning
Alla våra traditionella sillinläggningar är säkra på julbordet. Åtminstone om du följer receptet. Det är mängden socker, salt och ättika som gör att sillen blir säker. Frestas inte att byta ut sockret mot en lightvariant. Det kan sluta illa!

6. Dekorationer på julfaten
Undvik att dekorera julmaten med frukt och grönsaker som inte är noga tvättade. Frukt och grönt har ofta en hel del bakterier på sig.

7. Undvik att värma upp maten flera gånger
Under julen har vi många olika rätter som vi plockar ut och in i kylskåpet. Uppvärmd mat ska vara minst 70 grader. Matförgiftningsbakterier gillar ljummen mat. Tänk på detta när du värmer mat i mikron. Låt värmen fördela sig så att hela portionen blir tillräckligt varm, för det finns bakterier som klarar av att växa i ganska höga temperaturer.

8. Varm mat ska vara varm och kall mat ska vara kall
Det finns en enkel regel att hålla sig vid för att undvika problem "varm mat ska vara varm och kall mat ska vara kall". Mat som inte ska ätas med en gång ska kylas ned snabbt. Låt den inte stå framme på spisen eller bänken. Ställ gärna kastrullen i kallt vatten och lägg is eller kylklampar i vattnet för snabbare avsvalning. Tänk på att det tar längre tid att svalna om locket är på. Det är olämpligt att ställa varm mat i kylskåpet, luften värms upp och andra varor kan bli dåliga. Dessutom bildas det kondens som kan droppa ned på andra varor. Ställ alltid in nyhandlade varor så fort som möjlig i kylskåpet. Håll kylskåpet så kallt som möjligt – ju kallare desto bättre. Du kan också kyla ner gröten eller skinkan utomhus om det är kallt ute men då måste du ha locket på. Maten håller sig bättre ju kallare det är och tillväxten av farliga bakterier bromsas. Observera att bakterier inte dör av nedfrysning.

9. Byt disktrasa ofta
I en disktrasa finns allt som bakterier kan önska sig: Fukt och näring från det man torkar upp och en ganska behaglig temperatur. Torka inte av redskap och skärbräda med disktrasan. Byt den ofta! Ta gärna en ny disktrasa varje dag och tvätta den gamla i minst 60 grader. Ett tips är att skaffa många disktrasor och tvätta de regelbundet så att du alltid har en ren och fräsch.

10. Laga eller hantera aldrig mat om du är sjuk
Detta är förmodligen det "bästa" sättet att sprida t ex vinterkräksjukan på. Det finns också exempel på att t ex halsfluss spridits från en sjuk person som serverade mat till andra. Viruset som gör att vi får vinterkräksjukan heter Norovirus. Det kan inte växa i vår mat men det räcker att några få virus följer med på skinkan eller i gröten för att den som äter ska bli sjuk.

11. Allergier är vanligare än vad du tror
Det är vanligt med allergier idag. Den som är allergisk är ofta mycket medveten om vad han eller hon kan äta. Det gäller då för dig som serverar eller har tillagat maten att du vet vad som finns i denna. Vi piffar ofta till maten idag och tillsätter kanske saker i köttbullarna som allergikern inte tror.



Om Anticimex
Anticimex är ett europeiskt serviceföretag med svenska rötter från 1934. Våra 1400 medarbetare arbetar med att minska hälsorisker inomhus och i hygienkänsliga verksamheter genom inspektioner, garantier och försäkringar. Hygienfrågor, skadedjur och byggnader är våra främsta områden och vårt motto "att förebygga och skydda" innebär att vi alltid försöker lösa problemen innan de har inträffat.