Dalsjöfors planerar slakteri i Skåne!

Dalsjöfors Slakteri AB har planer på att bygga ett slakteri i Skåne. Vid ett möte i Tomelilla i torsdags kväll, 14 december, träffade man presumtiva leverantörer och presenterade tankarna kring investeringen.

-Vi hade ett mycket positivt möte, säger Magnus Larsson, en av delägarna i Dalsjöfors Slakteri AB. Vi presenterade företaget för djuruppfödarna och de fick se vem vi i ledningen är. Det var första direktkontakten och sonderingarna inför satsningen.

-Allt är på projektstadiet ännu. Om det blir ett slakteri i Skåne först och utbyggnader i Dalsjöfors sedan, eller tvärtom, vet jag ännu inte, säger Magnus. Jag kan inte heller gå in på vilka volymer vi projekterar för.

-Det är inte heller ett slakteri som Peter Johansson, ny delägare i Dalsjöfors efter nyår, ska förestå. Det bli en annan person som blir chef i Skåne, säger Magnus.

Peter Johansson, ännu till nyår anställd vid SLP, men nu i karantän, framträdde inte alls vid mötet i Tomelilla.

50 000 grisar första året
-De leverantörer som deltog i mötet i Tomelilla är leverantörer till olika slakterier, men i huvudsak är det leverantörer till SLP. De flesta är djuruppfödare som Alexander Månsson i Tomelilla sköter djurtransportörerna för. Alexander är SLP-transportör som allt mer går över till att transportera djur för Dalsjöfors.

-Det är mycket sällan jag är på ett uppfödarmöte där stämningen var så positiv som i går kväll, säger en av åhörarna vid mötet till GRIS. Det framförs alltid negativ kritik vid grismöten, nu var det enbart positiva tongångar.

-Många som deltog i mötet är bundna av olika långa avtal, men en del hade avtal som går ut ganska omgående. Första året kan Dalsjöfors, enligt samme åhörare, få fram 50 000 grisar i Skåne. 2008 kan det bli väsentligt fler.

-Var slakteriet ska ligga i Skåne, vet vi inte ännu, säger Magnus Larsson. Vi ska först undersöka om det finns underlag för ett nytt slakteri. Sedan drar vi igång planeringen för fullt. /LG 061215