Mila - prestigefylld mötesplats
för kött- och mjölkdjursproducenter
Pressmeddelande Mila 061219

Mila 7 - 10 februari 2007 på MalmöMässan
Av tradition ges djuren stort utrymme på Mila, vilket gör mässan till en av årets största djurutställningar i Sverige. Kunskap och utveckling står i centrum på Mila, en fackmässa som även är öppen för konsumenter.
Merparten av branschens viktigaste leverantörer presenterar nyheter och innovationer inom lantbruk och anpassat skogsbruk.

Mila samlar drygt 130 köttdjur från hela Sverige och 30 mjölkdjur från södra Sverige. De bedöms i samarbete med Nordiska Avelsföreningen för Biffraser (NAB) och Skånesemin. En klassvinnare på Mila rankas mycket högt.

Köttrasdjur av högsta klass De bästa djuren inom elitaveln i Sverige, en del redan prisbelönta, bedöms på Mila. Sju olika raser tävlar i flera klasser och Milas bästa han- respektive hondjur koras. Djuren som ställs ut på Mila tillhör det absoluta toppskiktet inom varje ras.

- Det är viktigt att vara med på Mila, framför allt för att visa upp tjurarna. De har gått inne under vintern och kan nu mätas ordentligt med varandra vad gäller storlek och utseende. På Mila visas verkligen Sveriges präktigaste tjurar, säger Göran Månsson på NAB.

Köttdjurens dag
Torsdagen 8 februari är det Köttdjurens Dag. De sju raser som bedöms är Angus, Blonde d'Aquitaine, Charolais, Hereford, Highland Cattle, Limousin och Simmental.

Prisvärda mjölkdjur Sveriges populäraste mjölkdjursras, Holstein, bedöms också på Mila.

- Detta är ett unikt tillfälle att träffa mjölkdjursproducenter, eftersom Avelsföreningen för svensk Holstein samlar alla sina medlemmar på Mila. Här finns djur från hela södra Sverige och vi hoppas att även lantbrukare från andra länder tar tillfället i akt att se hur de svenska Holsteindjuren ser ut, säger Tommie Eriksson, avelsansvarig på Skånesemin.

Fredag 9 februari är det Mjölkdjurens Dag med bedömning, prisutdelning och elitauktion av Holsteindjur klockan 16.00.

Korta föredrag om aktuellt inom lantbruket LRF Skåne presenterar ett matnyttigt program med korta, öppna föredrag som främst vänder sig till fackbesökaren på Mila. De hålls dagligen på Scenen i Entrégången och tar upp aktuella frågor om bland annat lönsamhet inom djurproduktion, vallfoder eller energieffektivisering på gårdsnivå.

Flera av föredragen är även intressanta för de konsumenter som besöker Mila. Här diskuteras till exempel vad som är skånskt naturbeteskött och möjligheterna med agroturism.

Mila är mötesplatsen Ny teknik, nya metoder, nya rön. På Mila får lantbrukaren överblick - och samtidigt en möjlighet att tränga på djupet. Här utbyts erfarenheter med kollegor och diskussioner förs med utställare i lugn och ro. Bedömningar, tävlingar och korta föredrag gör att mötesplatsen är inspirerande och trevlig. På Mila finns produkter, tjänster och nyheter inom djurhållning, hästnäring, växtodling, anpassat skogsbruk, affärsutveckling, energi och miljö.

Några hållpunkter på Mila
Hela programmet finns på www.milamassan.se

Onsdag 7/2
Visning av mjölk- och köttdjur
Bedömning av alpacka

Torsdag 8/2
Köttdjurens Dag med bedömning och prisutdelningar
Sveriges Starkaste Dräng koras

Fredag 9/2
Mjölkdjurens Dag med bedömning, prisutdelning och elitauktion

Lördag 10/2
Mila-priset delas ut

Alla dagar är det uppvisningar med olika hästraser och professionella ryttare i hästarenan samt fårklippning i entrén.