Swedish Meats nu finskt
108-årig svensk epok slut

Med minsta möjliga majoritet 50 fullmäktige för och 25 emot röstade Swedish Meats andra extra stämma 21 december ja till stadgeförändringen. Detta ja var förutsättning för att ja-beslutet till HK Ruokatalos köp 13 december blir giltigt. Därmed är Swedish Meats operativa verksamhet finsk från 1 januari 2007.

Omröstningen om stadgarna skedde slutet med röstsedlar. Förslaget att ha sluten omröstning togs också med knappast möjliga majoritet 38 för och 37 emot.
Även om sättet att rösta inte har någon betydelse, kan man säga att hela affären, från förslag till beslut, har passerat igenom med minsta möjliga marginaler. Allt ifrån när tre styrelseledamöter reserverade sig, alla nej vid flera regionmötena, osv.

När rösterna var sammanräknade och beslutet kungjort, gick några nejsägare upp i talarstolen:
-Vi har förlorat omröstningen, men nu är det en ny situation. Nu ska vi göra allt för att det nya företaget ska bli en så stor succé som möjligt.

Det var således inga långsinta förlorare bland fullmäktige och ingen tog hatten och gick i vredesmod. Ingen av de nejsägande styrelseledamöterna yttrade sig i debatten.

Stadgedebatt om HK-budet
Stämman hölls även den här gången i Norra Latin vid Norra Bantorget i Stockholm. Samtliga ombud var närvarande, dock var 7, eller 9, suppleanter. Det var Gun Ragnarsson, Tvååker, som föreslog sluten omröstning och fick det. Hon motiverade sitt förslag med att stadgeändringen och dess följder var en mycket viktig fråga, som bör röstas fram med valsedlar.

Det fanns endast två förslag och det var att rösta ja eller nej till den nya stadgeparagrafen.

Stadgeändringen gällde att ändra föreningen Swedish Meats ändamålsparagraf, från att föreningen har till uppgift att slakta och förädla, till att föreningens uppgift är att förmedla djur. Slakt och förädling sker ju inte längre i Swedish Meats regi efter årsskiftet.

Det som inte står i stadgarna är vem som ska slakta nöten, grisarna och fåren. Swedish Meats får alltså, enligt stadgarna, leverera djuren till vilket slakteri som helst, eller exportera dem. Det behöver inte vara Scan AB eller HKScan.

-Magnus Lagergren bekräftade för någon vecka sedan att det är på det sättet. Swedish Meats ek för, har enligt stadgarna ingen skyldighet att leverera insamlade djur till sin nya samarbetspartner HKScan.

Mest HKScan-diskussioner
Styrelsen och ledningen utövade ingen större påverkan på fullmäktige att rösta ja till HKs köp vid dagens stämma, till skillnad mot vid förra stämman. Man hade redan i kallelsen påpekat att dagens fråga är stadgeändringen, inte HK-affären.

Stämman började kl 10,30 och var slut kl 12. Debatten upptog större delen av tiden. Den rörde stadgarna, men även HK-affären, samt hur Swedish Meats ska skötas som förening i framtiden. Man menade att för att veta vad som ska stå i stadgarna, så måste man veta hur föreningen och Scan AB ska fungera och skötas i framtiden.

Ska man bara förvalta aktierna som ingår i köpet i föreningen? Ska man köpa fler aktier i HKScan för de kontanta pengar man får vid försäljningen? Ska man köpa ännu fler aktier och öka inflytandet och spekulera i värdetillväxt. Eller ska pengarna delas ut till andelsägarna och förhoppningsvis satsas på utbyggd grisproduktion? Andelsägarna kan själva köpa HKScan-aktier för utdelade pengar, men då blir inte röstetalet samlat.

Med affären får Swedish Meats 12,32 % av aktierna och lika många röster. Genom att köpa fler aktier kan inflytandet ökas och används alla pengarna till aktier i HKScan kommer man upp i 22 % av kapitalet. Det är endast A-aktier man kan köpa, så röstvärdet blir inte lika stort.

Det gavs inga närmare svar på frågorna om föreningens framtida uppgift vid stämman. Det kan få bli frågor att ta upp vid årsstämman.

Röstade om stadgarna, men tänkte på HK-affären
Debatt om HK-affären blev det i alla fall, fastän det inte skulle bli det. Det var oundvikligt att koppla affären till stadgeändringen. Argumenten för och emot affären var i stort sett samma som tidigare.

Ett flertal representanter för nejlinjen, kanske 6 - 8, yttrade sig, men färre för jalinjen, ett par, tre. Argumenten för nej var bl a, från att inflytandet i HKScan blir för litet, likviden för liten, till funderingar om det är rätt att sälja det förfäderna byggt upp. Det nostalgiska inslaget var inte påtagligt, utan man höll sig till sakfrågorna.

En synpunkt som flera tog upp var att stadgarna är till för att skydda föreningen. Beslut om försäljning kan tas med enkel majoritet. Beslut om stadgarna kräver kvalificerad majoritet. Men stadgarna har således inte skyddat föreningen, eftersom verksamheten ändå säljs, sade man.

Lars Gustafsson, Knislinge, menade att besluten tagits i fel ordning. Stadgarna ska ändras när föreningens inriktning och mål ska ändras. Om avsikten varit att sälja föreningen, skulle stadgarna ha ändrats i ett tidigare skede. Nu ändrar man inriktning för föreningen och anpassar stadgarna på förekommen anledning.

Valsedeln lades om stadgarna, men i huvudet på många handlade det om HKs bud.

Eftersnacket positivt om den nya koncernen
Eftersnacket blev som en del nejsägare redan sa efter beslutet, att nu gäller det att gilla läget och satsa på att göra Scan AB och HKScan till kraftfulla aktörer som slaktare och på köttmarknaden. Det viktigaste är att prestera ett bra avräkningspris på grisarna. Nu är det upp till bevis. Eftermälet till det som hänt i höst och vinter kommer inte att handla om extrastämmorna och debatten som föregått, utan om det blev bättre eller sämre betalt för grisarna och nöten. Det stora slaget är således inte hållet ännu!

Alla var dessutom överens om att man inte hade något emot HK. Det är förfaringssättet i samband med affären, med bl a mycket dålig information. Det var man missnöjda med.

Detta är vad både ja- och nejsägare tycker efter att en 108-årig epok av kooperativ slakt avslutas. Nu är bara KLS kooperativt, och ett antal mycket små slakterier.

Det var också synd, tyckte man, att Swedish Meats inte fick sluta med flaggan i topp och i ett starkt förhandlingsläge, utan i ett läge där man tvingas leta efter en partner. Kanske man alltså väntat för länge med dagens beslut? Något som ofta kännetecknar kooperativa företag. Vi får se om det blir snabbare ryck i fortsättningen.

I alla händelser är det inte så många som tror att dagens beslut om sammanslagning är det sista. Det kommer att bli fler fusioner. Alla talar om det som det naturliga. /061223 uppdaterat

Lars-Gunnar Lannhard